Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris)

Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris)

Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris)

Dit kruid groeit vooral op bos- en wegranden, hellingen en vochtige weiden, op hooggelegen plaatsen en in bergachtige streken. Deze plant heeft halfronde zeven- of negental bladeren met niet al te hoge stengels en onooglijke geelgroene bloesems die vanaf april tot juni, maar ook nog later te zien zijn. De bladeren van vrouwenmantel liggen dicht bij de grond en ’s morgens ligt in het midden een dauwdruppeltje dat schittert als een parel.

Op bergen boven de 1000 m. vindt men zilvermantel, die zowel op kalk- als op hard gesteente gedijt. Van beide planten oogst men het hele kruid de hele bloeitijd door, later ook de bladeren en men laat alles samen op de zolder drogen. De namen vrouwen- en zilvermantel dulden aan dat de plant vooral als vrouwenkruid hoog wordt gewaardeerd.

Niet alleen werkt vrouwenmantel genezend bij onregelmatige menstruatie, witte vloed, klachten in de onderbuik en onpasselijkheid in de overgang, ook in de puberteit zorgt hij er samen met het duizendblad voor, dat de cyclus regelmatiger zal verlopen. Als bij jonge meisjes de maandelijkse bloedingen, ondanks dokters medicamenten niet willen doorkomen, is het vrouwenmantel in gelijke delen met duizendblad gemengd, die alles weer in orde brengt.

Vrouwenmantel werkt samentrekkend en genezend. Men gebruikt hem ook als water afdrijvend en hartversterkend middel bij wondkoorts, etterende wonden en verwaarloosde zweren. Als men tanden heeft laten trekken is vrouwenmantel zeer aan te bevelen. Door één dag lang te spoelen met vrouwenmantelthee, heelt de wond. Hij sterkt ook verzwakte spieren en ledematen en helpt bij bloedarmoede.

Voor wonden veroorzaakt door de bevalling, voor een zwakke onderbuik bij vrouwen, die moeilijke bevallingen meemaakten, bij neiging tot miskraam, is vrouwenmantel een grote hulp om de vrucht te bevestigen en de baarmoeder te sterken. Vanaf de derde maand zouden zwangere vrouwen vrouwenmantelthee moeten drinken.

Hij is het voornaamste geneesmiddel voor alle vrouwenziektes en samen met herderstasje helpt het zelfs bij baarmoederverzakking en liesbreuken in deze laatste gevallen drinkt men dagelijks met kleine slokjes vier koppen vrouwenmantelthee van zo vers mogelijk geplukte kruiden.

Bovendien masseert men de zieke lichaamsdelen met tinctuur van herderstasje. Bij baarmoederverzakking masseert men met deze tinctuur vanaf de schede naar omhoog over de onderbuik. Ook zitbaden met duizendblad zijn goed. (100 g voor één bad, goed voor drie zitbaden per week, want het badwater kan tweemaal opnieuw worden verwarmd.) Onze voorouders gebruikten deze plant ook als wondkruid, in- en uitwendig, ook bij vallende ziekte (epilepsie) en breuken.

Citaat uit een zeer oud kruidenboek: “Als een mens gebroken is, of hij jong is of oud, hij late twee handvollen vrouwenmantel in een maat water koken, zolang als men een hard ei kookt en drinkt ervan.”

In de huidige volksgeneeskunde neemt deze plant weer haar verdiende plaats in. Alle vrouwenoperaties voorkomen zouden kunnen worden, als men tijdig en lang genoeg dit geneeskruid had gebruikt, want het geneest alle ontstekingen in de onderbuik, koorts, brand, etteringen, zweren en breuken. Iedere vrouw zou na haar bevalling 8 tot 10 dagen veel van dit kruid moeten drinken.

Vrouwenmantel bladeren, plat geplet en uitwendig opgelegd, genezen wonden, steken, snijwonden. Kinderen die ondanks goed voedsel toch slappe spieren hebben worden sterk door regelmatig deze thee te drinken.

Vrouwenmantel die op hooggelegen plaatsen groeit wordt zilvermantel genoemd, omdat de onderkant van de bladeren glanst als zilver. Zilvermantel heeft een bijzonder goede werking bij zwaarlijvigheid. Twee, drie koppen per dag drinken heeft goede resultaten.

Bij slechte slaap bewijst hij ook goede diensten.

Suikerzieken moeten deze thee dikwijls drinken. Zwakke kinderen worden zienderogen sterker als men bij hun bad vrouwenmantel of beter nog zilvermantel doet. Voor één bad neemt men ongeveer 200 g bladeren.

Samen met herderstasje verhindert vrouwenmantel het wegkwijnen van spieren bij zware ongeneeslijke spierziektes.

Bij multiple sclerose wordt deze plant ook gebruikt.

Opmerkelijk is dat vrouwenmantel inwendig ingenomen en uitwendig door het wassen van de borst bij erge hartspierletsels na korte tijd merkbare beterschap teweeg brengt.

Thee: 1 overvolle theelepel kruiden op 250 ml kokend water, opgieten en kort laten trekken.

Kruidenomslag: De passende hoeveelheid kruiden vlug wassen en met een deegrol op een plank pletten en opleggen.

Bad toevoegsel: Voor een volledig bad neemt men 200 g gedroogde of twee handen vol verse kruiden, deze de hele nacht in een emmer koud water laten staan. De volgende dag alles opwarmen en bij het badwater gieten.