Duizendblad (Achillea)

Duizendblad (Achillea)

Duizendblad (Achillea)

Duizendblad is een geslacht van planten van de familie Asteraceae. De plant groeit inweilanden, bosranden, steppen, op de hellingen van de bergen, langs de wegen enakkerranden. Farmacologische eigenschappen van duizendblad: hemostatisch, krampstillend, anti-inflammatoire, antibacteriële, choleretic, samentrekkend, anti-allergisch.

De bladeren en de bloemen bevatten essentiële oliën. Extract van de bladeren en bloemen wordt gebruikt als hemostatisch middel en als eetlustwekkende thee.

Duizendblad is erg populair in de volksgeneeskunde. Het wordt gebruikt als inwendig of een uitwendig middel.

Duizendblad geneest wonden, de infusie wordt gebruikt bij de nierziekten, galstenen, aambeien, aandoeningen van het maag-darmkanaal. Het zal helpen bij dysenterie, baarmoeder en hemorrhoidal bloeden, bij slechte eetlust, verbetert spijsvertering, bij atherosclerose, kandidomikoze (spruw), bij ontsteking van de eierstokken.

Fijn gesneden bladeren van duizendblad kunnen aangebracht worden op een verse wond om het bloeden te stoppen en de genezing te bevorderen.

Het sap uit duizendblad bladeren met honing, 3 theelepels per dag te nemen om de eetlust te verbeteren, metabolisme te verbeteren, bij de leverziekte.

Met het doel om duizendblad te gebruiken voor de behandeling, wordt die geoogst tijdens de bloei, afsnijden van het bovenste deel van de steel (ongeveer 15 cm).

Duizendblad wordt toegepast om te behandelen van bloeden, gastritis, maagzweren, colitis en enterocolitis, winderigheid, diabetes, cholecystitis, gebrek aan eetlust, trage spisvertering, spataderen, ontsteking en de infecties van de urinewegen, bedplassen, gynaecologische aandoeningen, zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren, tuberculose, jicht, reuma.

Stengel en blaadjes worden gebruikt om de infusie of het afkooksel te bereiden en te drinken 1/3-1/2 kopje 3 keer per dag 30 minuten voor de maaltijd. Uitwendig een afkooksel wordt gebruikt in de vorm van spoeling en als kompres bij wonden, zweren, diathese, schurft, psoriasis, eczeem.

Afkooksel bij chronische gastritis en maagzweren: Kook 5 g (theelepel) gedroogde en gemalen kruid in 250 ml kokend water gedurende 5-10 minuten op een laag vuur, zeef het vervolgens. Drink 1/2 kopje 3 keer per dag.

Bij maagpijn en maagkrampen helpt het volgende recept: neem een mengeling van duizendblad en kamille in gelijke delen, schenk over 2 eetlepels van het mengsel in een kopje kokend water, laat dit trekken minstens 20 minuten, zeef het vervolgens. Neem 1/2 kopje 3-4 keer per dag bij sterke pijn.

Infusie van duizendblad gemengd met een derde kamille infusie wordt gebruikt om het bloeden te stoppen, genezen van de wonden. Met dezelfde oplossing is goed voor het wassen van gezicht.

Thee met sint-janskruid en duizendblad in gelijke delen is nuttig bij aandoeningen van de lever en bij cholecystitis.

Bij bloedarmoede wordt volgende mengeling gebruikt: duizendblad, brandnetel, paardenbloem (wortel) in gelijke delen, schenk over 1 eetlepel van het mengsel 1,5 kopjes kokend water, laat dit 3 uur trekken, zeef het. Verdeel deze oplossing in vier doses, neem 3 keer per dag 20 minuten voor de maaltijd.

Bij stomatitis, mond spoelen met warme infusie: schenk over 2 eetlepels droge kruid in vorm van poeder (bovengrondse delen van duizendblad) een glas kokend water, laat dit 1 uur trekken, zeef het, klaar voor de mondspoeling.

Bij eczeem, een sterke infusie van duizendblad spoelen met warme oplossing pijnlijke plekken.

Duizendblad sap, als melkafdrijvend in te nemen 1 theelepel 3 keer per dag.

Bad van duizendblad is nuttig bij ontsteking van de zenuwen en de ledematen.

Thee van duizendblad helpt relatief eenvoudig te ervaren de menopauze.