Walstro (Galium)

Walstro (Galium)

Walstro (Galium)

Walstro of kleefkruid, er zijn meerdere soorten walstro: Het z.g. klimmende walstro (Galium aparine), verspreidt zich over akkers, welden en langs hagen. Het wordt 0,60 tot 1,60 m hoog en heeft kransvormige blaadjes en gesteelde groen/witte bloemendakjes.

Dankzij zijn ruwbehaarde stengel kan deze plant tegen zijn omgeving omhoog klimmen en heet daarom “klimmend walstro”. Het echte walstro (Galium verum), staat rechtop en wordt 30 tot 60 cm hoog; deze draagt goudgele bloemen, die naar honing ruiken. In juli oogst men het bloeiende kruid.

Het witte walstro (Galium mollugo), heeft geelachtige-witte bloemen, zoals het gipskruid, de Gypsophila muralis, met licht honingachtige wrange geur en komt veel voor op hellingen en langs wegen, in de bloeitijd vindt men het meer horizontaal tegen de grond aanliggend dan rechtop staande.

Alle genoemde soorten walstro hebben ongeveer dezelfde geneeskracht al naar gelang hun vindplaats. Men gebruikt ze alle drie op dezelfde wijze. Deze in grote getale voorkomende geneesplant is jammer genoeg in de vergetelheid geraakt. Maar juist in deze tijd, waarin kanker steeds vaker voorkomt, zou men meer aandacht aan deze plant moeten schenken.

Opmerkelijk is dat de geneeskracht van verse kruiden het sterkste is. Bij zware ziektes moet men de kruiden altijd vers gebruiken. Ook in de winter kan men verse uitlopers van wit walstro vinden tussen het droge gras, waar geen sneeuw ligt.

Walstro thee reinigt nieren, lever, buikspeekselklieren en de milt van ziekteverwekkende stoffen. Wie lijdt aan een storing van het lymfklierstelsel zou deze thee elke dag moeten drinken. Hij werkt ook tegen bleekzucht, waterzucht en steken in de zijde.

Uitwendig gebruikt geneest hij snel huidziektes, wonden, zweren en mee-eters of vetbollen. Men gebruikt walstro bovendien voor het verstevigen van een slappe gezichtshuid (warm wassen).

Het vers uitgeperste sap geneest ook huidziektes, wanneer men elke dag de betreffende lichaamsdelen met dit sap insmeert en goed laat inwerken.

De volksgeneeskunde adviseert walstro of kleefkruid ook bij vallende ziekte, hysterie, vitusdans, zenuwpijnen, troebele urine, gruis- en steenvorming.

Tegen kropziekte (struma) helpt deze thee als men er overdag intensief mee gorgelt. De laatste tijd komt stembandverlamming dikwijls voor. Het schijnt een virusziekte te zijn. Gorgelen en spoelen met walstro brengt vlug het gewenste resultaat.

Walstro is ook een betrouwbaar geneesmiddel bij de zwaarste nierziektes of etterende nieren, zelfs als alle andere middelen falen. Het werkt bijzonder goed wanneer walstro in gelijke hoeveelheden gemengd wordt met bosguldenroede en gele dovenetel. Dan ziet men het resultaat spoedig, ongeveer 14 dagen. Deze thee wordt alleen maar opgegoten en men drinkt er nuchter één kop van voor het ontbijt en de rest met kleine slokjes gedurende de rest van de dag. Bij zware ziekte moet men vier koppen per dag drinken.

Vroeger werd walstro zeer aanbevolen als de baarmoeder niet in orde was. Men legde b.v. walstro in het bed van de zwangere wouw om de geboorte te vergemakkelijken. Dit vertrouwen richtte men later op 0.L. Vrouw als “O.L.Vr.bedstro” nam Gods Moeder het om op te rusten, volgens een andere legende legde zij het als een zacht kussen voor het kind Jezus in de wieg.

Een legende vertelt ons dat de Heilige Maagd het O.L.Vr., bedstro nam omdat de ezel daar niet van eet. En dat is ook zo, want hoewel koeien het graag eten, raken varkens en ezels het niet aan.

Het drinken van walstrothee een voortreffelijk middel is tegen tongkanker. Ook vers walstro sap gemengd met boter geneest kankergezwellen met verschillende oorzaken ook verhelpt het kankerachtige huidziektes. Deze behandeling kan ook kankerachtige gezwellen genezen.

De laatste tijd komen dikwijls kwaadaardige huidziektes voor, die er uit zien als donkere scherp afgelijnde, ruwe vlekken. In zulke gevallen helpt de behandeling met verse walstro sap en goudsbloemzalf.

Bloed reinigende thee van goudsbloem, brandnetel, en duizendblad moet in eik geval ook gebruikt worden.

Thee: Een overvolle theelepel walstro met 250 ml kokend water overgieten en kort laten trekken.

Sap: Vers walstro (kleefkruid) wassen en vochtig in de vruchtenpers persen.

Zalf: Vers sap met kamerwarme boter tot zalf roeren en in de koelkast bewaren.