Meidoorn (Crataegus)

Meidoorn (Crataegus)

Meidoorn (Crataegus)

Meidoorn is een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het geslacht wordt ook haagdoorn of steendoorn genoemd. Het zijn struiken die van nature in Europa, Noord-Amerika, Azië en Noord-Afrika voorkomen.

De eetbare vrucht van de meidoorn bevat flavonoïden, organische zuren, met inbegrip van ascorbinezuur, caroteen, pectine, fructoze, zetmeel, saponinen. Van meidoorn wordt gemaakt waardevolle medicijn voor het hart, het verbetert de hartspier.

Meidoorn is nuttig bij behandeling van atherosclerose, hypertensie, hartritmestoornissen, hartfalen. De vruchten van meidoorn zijn eetbaar en rijk aan vitamines. Van gedroogde vruchten, gemalen tot meel, gemengd met honing, wordt gemaakt gezonde en lekkere vulling voor de taarten. Bessen en bladeren kunnen worden gebruikt voor het maken van thee.

Geneeskrachtige eigenschappen van meidoorn zijn bekend sinds de oudheid. In de oude manuscripten is te vinden een vermelding van het feit dat de meidoorn is een grote populariteit genoot en werd gebruikt voor de behandeling van een aantal ziekten, in het bijzonder in geval van de vermindering van de hartfunctie.

In de bladeren, bloemen en vruchten zijn er verschillende stoffen aangetroffen die actief betrokken zijn bij het reguleren van vele fysiologische processen in het menselijk lichaam.

In scheuten en vruchten accumuleren verschillende biologisch actieve stoffen en verbindingen, waaronder sorbitol, choline, fructose, etherische oliën, een aantal zuren, vitamine B, C, caroteen, de vruchten bevatten meer dan 30% van de vette olie.

Meidoorn is ook nuttig bij de behandeling van het hart, angina pectoris, tachycardie. Meidoorn versterkt de bloedvaten, verbetert bloedcirculatie in de hersenen, vermindert de prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel, verhoogt de doorbloeding in de kransslagaders, verlicht geestelijke en lichamelijke vermoeidheid.

Meidoorn bloemen worden geoogst bij het begin van de bloei, wanneer niet alle bloemen geopend zijn. Verzamel de bloemen niet ‘s ochtends bij dauw en niet na de regen. Rijpe meidoorn vruchten is best verzamelen in de herfst, wanneer de bladeren vallen en de vrucht is met name zichtbaar in de kale takken. De vruchten dienen gedroogd te worden in een dun laagje. Goed gedroogd vrucht kan tot 8 jaar bewaard worden, zonder verlies van zijn helende eigenschappen.

Voor de vermindering van de prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel is effectief een tinctuur van meidoorn (farmaceutisch preparaat): 20-30 druppels 3 keer per dag voor de maaltijd. Ook zal helpen het afkooksel van de vruchten: kook 20 g droge vruchten gedurende 15 minuten in 250 ml water, zeef het vervolgens. Breng het volume tot oorspronkelijke 250 ml. Neem 1 eetlepel 3 keer per dag.

Voor de behandeling van de hartziekten, cardiale neurose, en om de bloedcirculatie in de bloedvaten van het hart te verbeteren, is aanbevolen de infusie van meidoorn bloemen, bereid het als volgt: schenk over 3 eetlepels droge bloemen 600 ml kokend water, laat dit30 minuten trekken, zeef het vervolgens. Drink 1 kopje 3 keer per dag. Bereid ook anders met dezelfde doeleinde: kook 20 g gedroogde meidoorn vruchten gedurende 15 minuten in 200 ml water, zeef het en breng het volume tot de oorspronkelijke 200 ml met gekookt water. Neem 1 eetlepel 3 keer per dag.

Bij griep en longontsteking helpt het afkooksel van de meidoorn vruchten: 20 g gedroogde vruchten kook op een laag vuur gedurende 10 minuten in 250 ml water, zeef het vervolgens. Breng het volume van de verkregen oplossing tot oorspronkelijke 250 ml met gekookt water. Neem 1 eetlepel 2-3 keer per dag.

Opgelet! Vermijd het gebruik van Meidoorn tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.