Astragalus

Astragalus (Astragalus laxmannii)

Astragalus (Astragalus laxmannii)

Astragalus is een groot geslacht van ongeveer 3000 soorten kruiden en kleine struiken, die behoren tot de peulvruchten familie Fabaceae. Het is een grootste geslacht van planten van beschreven soorten. Het geslacht is inheems in gematigde streken van het noordelijk halfrond.

In de natuur komt het als een kruid, struik of kleine struik. Stengel is rechtopstaand en 40 tot 60 cm hoog. Afhankelijk van het type van astragalus verschillen bloemen en bloeiwijze, alsmede de kleur. Bloei begint in juni en duurt tot augustus. De vruchten (bonen) verschijnen in de late herfst.

Astragalus – een medicinale plant. In de volksgeneeskunde worden veel soorten van astragalus actief gebruikt bij de behandeling van hypertensie en nierziekte, chronisch hartfalen, atherosclerose, om bloedsomloop te bevoorderen, bij zenuwaandoeningen, verkoudheid, ziekten van het maagdarmkanaal. Sommige soorten worden aanbevolen als een diureticum en bloedstelpend.

De plant werd sinds de Oudheid gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en Perzische geneeskunde. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt astragalus gebruikt om qi en de weerstand te versterken, alsook bevorderen groei van een nieuw weefsel.

Astragalus membraneuze heeft een verkwikkend, toniserend, pijnstillend en vochtafdrijvend effecten en stimuleert de vorming van bloed. Het wordt ook uitwendig gebruikt als een antiseptisch en een wondgenezend. Diverse soorten thee en tincturen van de wortels van de astragalus worden gebruikt als een hemostatisch, galafdrijvend, koortswerend en slijmoplossend.

Het chemische bestanddeel cycloastragenol wordt onderzocht om de HIV te bestrijden, alsook de infecties bij chronische ziekten of veroudering. De National Institutes of Health luidt:. “…Astragalus, zonder- of in combinatie met andere kruiden, kan hebben potentiële voordelen voor het immuunsysteem, het hart en de lever, en als een aanvullende therapie tegen de kanker “.

Onderzoek aan de UCLA AIDS Instituut gericht op de functie van cycloastragenol in het verouderingsproces van immuuncellen, en de effecten ervan op de respons van de cellen van virale infecties. Het lijkt de productie van telomerase verhogen, een enzym dat bevoordert de vervanging van korte stukjes DNA die bekend staan als telomeren, die een belangrijke rol spelen bij de celdeling, waaronder kanker processen.

Extracten van Astragalus propinquus (syn. Astragalus membranaceus) worden gebruikt als levensverlengende extracten voor menselijk gebruik. Een extract van de gedroogde wortel van Astragalus membranaceus werd geassocieerd met een significante tijd-omkering effect op het immuunsysteem, dat het leidde tot afname van het percentage verouderde cytotoxische T-cellen en natuurlijke killercellen na zes tot twaalf maanden van gebruik.

De immunomodulerende eigenschappen van astragalus zijn vergelijkbaar aan ginseng wortel. Het is geïndiceerd voor hypertensie, angina, oedeem, chronische en acute glomerulonefritis, reumatische pijn, oedeem van verschillende etiologieën, baarmoederverzakking en renale hypertensie, klierziekte, alsmede chronisch hartfalen, eerste en tweede graad, vergezeld van tachycardie.

Om het genezingsproces te bevoorderen:

Infusie: Schenk over 1 eetlepel gedroogde en gemalen wortel 500 ml kokend water in een thermoskan en laat dit trekken gedurende 30 minuten. Drink 1/3 kop 3 maal daags na de maaltijd.

Tinctuur: Schenk 200 ml jenever over 20 g astragalus wortel en laat dit trekken in een fles gedurende 10 dagen in een donkere plaats bij kamertemperatuur. Neem 10-20 druppels 2-3 keer per dag voor de maaltijd.

Waarschuwing: Sommige Astragalus soorten kunnen giftig zijn. Bijvoorbeeld, verschillende soorten afkomstig uit Noord-Amerika bevatten alkaloïde swainsonine, die “locoism” in vee kan veroorzaken. De toxiciteit van Astragalus taxa varieert.