Nieuwe technologieën tegen kanker

Mount Sinai Hospital - New York City

Mount Sinai Hospital – New York City

Dagelijks strijden dokters wereldwijd tegen kanker, dankzij nieuwe technologieën die dokters het makkelijker maken om tumoren te verwijderen zonder ingrijpende operaties wordt deze ziekte iets minder dodelijk. De 42-jarige Amerikaanse Rory Kleinman overleefde nierkanker dankzij microgolven die de tumor aanpakten zonder zware operatie.

Heel lang moesten artsen bij een tumor in de nier een deel of het heel orgaan verwijderen. Met een biopsie bepaalden de artsen of het om een kwaadaardig gezwel ging en hoeveel ze van de nier moesten verwijderen om het leven van de patiënt te redden. Bij een nieuwe procedure genaamd ‘microgolfablatie’ moet er geen operatie aan te pas komen. Een ander voordeel is dat dit tegelijkertijd met de biopsie kan gebeuren.

Professor Aaron Fischman in het ziekenhuis Mount Sinai in New York legt de procedure uit: “Deze nieuwe techniek werkt met hitte. We kunnen een naald direct tegen de tumor plaatsen en deze ‘doden’ zonder het gezwel te moeten verwijderen of een incisie te maken.” Patiënten worden lokaal verdoofd terwijl een antenne met microgolven in de biopsienaald gaat. Nadat een stukje van de tumor werd verwijderd voor tests, gebruiken Fischman en zijn team scans om het punt van de antenne rechtstreeks in de tumor te plaatsen.

Het grootste voordeel van de procedure dat een operatie overbodig wordt. Dit maakt de herstelperiode korter, verkleint de kans op complicaties en bloedingen. Momenteel wordt dit gebruikt om tumoren in de lever, nieren en longen te behandelen. 90 tot 95 procent van de patiënten in het ziekenhuis overwinnen dankzij microgolfablatie hun ziekte.

De 42-jarige Rory Kleinman was in shock toen ze ontdekte dat ze een niertumor had. “Ik had nooit gedacht dat kanker mij op jonge leeftijd zou overkomen, dat was iets voor oudere mensen. Ik heb de procedure ondergaan en enkele dagen later zat ik alweer op kantoor. Er is ook geen litteken dat me nog constant aan de procedure kan herinneren.”