Struikhei (Calluna vulgaris)

Struikhei (Calluna vulgaris)

Struikhei (Calluna vulgaris)

De struikhei is een plant uit de familie (Ericaceae). De soort komt in heel Europa voor, maar vooral in Midden- en Noord-Europa. Naar het oosten komt de plant tot West-Siberië voor. In de negentiende eeuw is de struikhei door Schotse immigranten meegenomen naar Canada en heeft zich vandaar uit over geheel Noord-Amerika verspreid.

Struikhei wordt 30-100 cm hoog. De plant heeft tweeslachtige, symmetrische bloemen. De kelk en de kroonblad hebben dezelfde kleur. Aan het eind van de takjes zitten de paarse bloemen, de bloeiwijze is trosvormig. Aan de takjes zitten kleine ongesteelde, lancetvormige blaadjes. Aan de voet van de blaadjes zitten twee priemvormige oortjes.

Struikhei komt voor op arme zandgronden en in kalkarme duinen en gebergtes boven de boomgrens. Struikhei is een goede honing plant. De honing ervan is heel geurig, rood-bruin van kleur en bevat in vergelijking met andere honingsoorten meer mineralen en eiwitten.

Struikhei honing heeft een goede antiseptische eigenschap, helpt bij astma, en is bloedzuiverend en vochtafdrijvend. Wordt toegepast bij behandeling van blaas- en nierstenen, maar ook bij de behandeling van reuma en jicht.

Medicinaal worden de bloemen van struikhei gebruikt of bloeiende toppen van de scheuten en worden geoogst in de periode van de bloei.

Struikhei bevat flavonoïden – quercetine en myricetine derivaten, arbutin, looistoffen, etherische olie, polysacchariden.

In de volksgeneeskunde wordt struikhei gebruikt in de vorm van infusie als een ontstekingsremmer, diuretisch, als antibacterieel bij cystitis, nierstenen, jicht, reuma en verkoudheid.

Struikhei wordt in veel landen gebruikt als medicinale plant.

Water extract van struikhei 4 g in 1 liter water, wordt beschouwd als effectieve middel bij nierstenen, bij langdurig gebruik van deze infusie wordt de zand van de nieren en de blaas afgevoerd, het oplost de nierstenen, het ontzwelt, zuivert gewrichten, herstelt de nieren.

Anti-inflammatoire werking van struikhei maakt het gebruik ervan mogelijk zelfs bij ernstige vormen van pyelonefritis.

Thee van struikhei kan langdurig worden ingenomen bij jicht, reuma en arthrose.

Werkt als zweetafdrijvend en wordt gebruikt bij verkoudheid en koorts.

Struikhei wordt ook gebruikt als een kalmerende en lichte slaapwekkende middel.