Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)

Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)

Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum)

Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum) is een geurige, tropische boom, een soort van het geslacht Syzygium familie Myrtaceae. Gedroogde ongeopende bloemknoppen (toppen) van deze boom is bekende specerij – kruidnagel.

Synoniemen: (Caryophyllum aromaticus), (Eugenia aromatica). Groenblijvende struik of kleine boom met een piramidale kroon, met een sterk aroma. De bladeren zijn leerachtig, tegenovergesteld, gesteeld, elliptisch, kaal, donkergroen. De bloemen zijn paars-rood, klein. Fruit – een valse bes.

Knoppen bevatten tot 20% essentiële olie en ongeveer 20% van tannines. De belangrijkste component van de etherische olie van kruidnagel is eugenol (70-90%), de olie bevat 3% mengsel van sesquiterpenen, vanilline, eiwitachtige stoffen en minerale zouten.

Kruidnagel heeft een scherpe smaak en sterke eigenaardige geur. De meest gevoelige geur geeft het knopje, branderige smaak zit in de bladsteel. Gemalen kruidnagel verliest relatief snel de kwaliteit, waardoor is die niet geschikt voor de consument.

Om de kwaliteit van kruidnagel te bepalen is voldoende met genoeg kracht in het water gooien. Het kruid moet zinken of verticaal drijven met het knopje naar boven. Als het horizontaal drijft, dan is dit een teken dat kruidnagel is van slechte kwaliteit (specerij is “opgedroogd” en etherische olie bijna niet aanwezig).

Voor therapeutische doeleinden, worden gebruikt de bloemknoppen (Flores caryophylli).

De stoffen van de kruidnagel infusie verlammen en doden de rondwormen. Kruidnagel heeft bacteriostatisch effect op de difterie-bacil, miltvuur, Staphylococcus aureus, paratyfus A en B bacillus, Shigi, Flexner, cholera, pestbacil en influenzavirus. Kruidnagel heeft sterke fungicide werking op verschillende soorten schimmels dat huidziekte veroorzaken.

In de Chinese geneeskunde, wordt kruidnagel gebruikt als een aromatisch digestief tegen een slechte eetlust; als pijnstiller bij aandoeningen van het maagdarmkanaal, als anthelminticum, bij dyspepsie, braken, boeren, opgeblazen gevoel en gynaecologische aandoeningen.

Kruidnagel maakt deel uit van kruidenmengelingen tegen kanker. Uitwendig bij reuma. Kruidnagel olie wordt voorgeschreven als antisepticum in bepaalde ziekten van de huid en slijmvliezen, alsook tegen de ringworm.

Kruidnagel essentiële olie en eugenol worden gebruikt in de tandheelkunde als een antiseptisch middel om tandbederf en ontsteking tegen te gaan.

Kruidnagel bevat werkzame stoffen zoals essentiële oliën, looistoffen, fenolische verbindingen, alcoholen, plantaardige flavonoïden en sterolen. Afhankelijk van de herkomst van knoppen kunnen ze bevatten tot 22% aromatische essentiële olie, die een grote hoeveelheid eugenol inhoudt. Eugenol geeft deze knoppen een fantastische smaak. Unieke chemische samenstelling bepaalt de onmisbare voordelen van deze boom.

Sinds lange tijd wordt kruidnagel gebruikt als een tonicum en voor de bereidingen van zeer effectieve geneesmiddelen. In de vorm van een infusie wordt toegewezen om de mond en keel te ontsmetten. De desinfecterende eigenschappen van kruidnagel kregen erkenning al in de Middeleeuwen.

In de tijd van cholera- en pest epidemie werd aangeraden om een halsketting van kruidnagel te dragen om de besmetting door de patiënten te voorkomen, middeleeuwse artsen hadden gekauwd kruidnagel terwijl ze de zieken onderzochten.

Kruidnagel stimuleert de eetlust en versterkt immuniteit. Bereidingen van kruidnagel zijn slijmoplossend, stimulerend, pijnstillend, antiseptisch en winddrijvend. Er werd vastgesteld een antiparasitaire werking bij regelmatig gebruik van de knoppen. Kruidnagel wordt vaak gebruikt om verbeteren het maagdarmkanaal. Bij spruw, schimmels, bij stomatitis en kiespijn kruidnagelolie is onmisbaar.

Kruidnagel heeft ook bacteriedodende werking. Langdurig gebruik ervan helpt de bloeddruk te normaliseren, alsook herstelt de functies en verhoogt de tonus van de uterus, het regelt verdere normalisatie van de menstruele cyclus. Het wordt gebruikt als een afrodisiacum en is verrassend krachtige antiseptische middel in de tandheelkunde.

Het kruid helpt bij verschillende aandoeningen zoals winderigheid, dystonie, intestinale koliek, diarree, colitis, ziekten van het rectum en hypotensie. Het helpt ook tegen ontstekingen van de slijmvliezen van de tong, tandvlees en bij periodontale aandoeningen. Bewezen zijn effectiviteit bij de behandeling van laryngitis, faryngitis, rhinitis, tonsillitis, oorontsteking en ontstekingen van de maxillaire sinussen.

Kruidnagel wordt gebruikt bij de behandeling van frigiditeit, bij potentie stoornissen en schurft. Verschillende middelen op basis van deze plant helpen te ontdoen van likdoorns, wratten en grote goedaardige tumoren. Kruidnagel is in staat om de grote wonden en beschadigde huid snel te genezen, terwijl het tegelijkertijd herstelt het algemeen welzijn.

Eugenol, in diverse bereidingen op basis van kruidnagel wordt gebruikt bij een groot aantal  aandoeningen als pijnstiller, antimicrobiële, zweetdrijvend, diureticum, alsook effectief bij intestinale infecties en tuberculose. Kruidnagel word aanbevolen voor de preventie van virale en bacteriële infecties.

De infusie van kruidnagel is een effectieve anthelminticum, met dezelfde infusie werd behandelt de pest, cholera, difterie en miltvuur. Met de infusie kan men in korte tijd influenza genezen. Kruidnagel stimuleert de eetlust en is ook opbeurend. U bent voorzien van de aangename geur en schoonheid, als je zich regelmatig spoelt met water waarin een paar druppels geurige kruidnagel olie toegevoegd is.

Het gebruik van kruidnagel, zelfs in kleine doses beschermt van verkoudheid en reinigt het lichaam van opgehoopte slijm in de darmen. Om zich te ontdoen van kiespijn, leg op de tand gemalen kruidnagel. Met de infusie van kruidnagel knoppen worden met succes vele oogziekten behandeld.

Kruidnagel olie wordt uitwendig gebruikt bij astma, bronchitis, artritis en krampen. De olie wordt toegevoegd aan baden en wordt ook gebruikt om te inhaleren. Het is bewezen dat kruidnagel is een uitstekend middel om te stoppen de groei van de kankercellen. Het is met succes gebruikt voor de behandeling van leukemie.

Contra-indicaties: Etherische olië van kruidnagel kan irriteren de slijmvliezen. Aanbevolen dosering niet overschrijden om het spijsverteringsstelsel stoornissen te voorkomen. Bij hoge bloeddruk en aandoeningen van het zenuwstelsel raadpleeg een arts voor het gebruik. Vermijd het gebruik van de preparaten van kruidnagel tijdens de zwangerschap.