Eerste hulp bij slangenbeet

Eerste hulp bij slangenbeet

Eerste hulp bij slangenbeet

Slangenbeet is gevaarlijk voor de mens. De meest gevaarlijke beten zijn van: Cobra, Levantijnse adder en Zaagschubadder. Andere soorten, waaronder Gloydius ussuriensis vormen minder een bedreiging, na hun beten de dood komt minder vaak voor, maar soms ontwikkelen ernstige complicaties.

In gebieden met een warm klimaat houden de slangen meestal een schemerig levensstijl, overdag verbergen ze zich van de zon in de rotsen, knaagdier holen, verlaten gebouwen. In de centrale en noordelijke gebieden is de adder woonachtig in schaduwrijke bossen met hoge kruiden, struiken en overdag zijn ze actief.

Meestal bijten de slangen bij het plukken van bessen, paddestoelen, verzamelen van brandhout, of tijdens de avonduren bij het vuur, waar ze soms kruipen, aangetrokken door licht en warmte. Bij het reizen in gevaarlijke gebieden draag hoge laarzen en een broek die niet strak op je zitten. Heb altijd een stok bij, om met het uiteinde op het struikgewas te duwen.

Het is noodzakelijk om de gewoonten van sommige slangen te kennen. Cobra bijvoorbeeld bij aanval kan een worp doen die gelijk is aan een derde van de lengte van haar lichaam. Heel typerend voor haar is haar positie en vorm van aanval: een rechtopstaande voorkant met een derde van het lichaam, opgeblazen kap, schommelen van links naar rechts, sissen.

Waarschuwing: Als u een slang ziet in de aanvalspositie, is het beter dan om terug te trekken. Houd in gedachten: een slang bijt alleen in het geval van verdediging.

Bij een beet van een ader treedt op ernstige en langdurige pijn, een grote zwelling op de plaats van slangenbeet, die snel verspreid zich naar groot deel van het lichaam, uigesproken bloeduitstortingen onder de huid, slaperigheid, flauwvallen, en soms stuiptrekkingen. De dood kan soms binnen een half uur optreden, maar soms veel later (een dag of zelfs later) bij optreden van collaps en ademstilstand.

Cobra beet is minder pijnlijk, veroorzaakt minder zwelling. Al snel ontwikkelen zich stoornissen van spraak en slikken, black-out, motorische verlaming van de spieren. De dood kan optreden binnen 1-6 uur door de verlamming van ademhalingsspieren.

Eerste hulp bij een slangenbeet. Bij een slangenbeet eerst zo snel mogelijk het gif uit de wond uit te zuigen en voortdurend uit te spugen. Dit kan doen het slachtoffer zelf of de persoon die bij hem is. Het uitzuigen van het gif is niet gevaarlijk. Zelfs als in de mond zijn er wondjes of andere ontstekingen, een hoeveelheid gif dat door uizuiging in het lichaam terechtkomt is zo klein, dat er geen schade kan veroorzaken.

Snijden door de beet voor een betere afvoer van gif wordt niet aanbevolen. Het kan leiden tot infectie, vaak schade aan de pezen die kunnen leiden tot invaliditeit.

Na het uitzuiging van het gif is noodzakelijk om de beweging van het slachtoffer te beperken.

Aandacht! Maak in geen geval gebruik van een elastische of een andere verband om de gebeten ledemaat af te sluiten omdat dit leidt tot grotere verstoring van de stofwisseling in de weefsels, daardoor versterkt de processen van necrose en collaps, resulterend in ernstige complicaties.

Het slachtoffer van een slangenbeet moet zo snel mogelijk worden gebracht naar een ziekenhuis, ook al lijkt het erop dat het gevaar geweken is.

Kruidenrecepten: Neem verse brandnetel en versnijd het fijn, meng het met zout, bind op de wond van slangenbeet, wissel verband tweemal per dag.

Meng 1 deel geperste knoflook met 4 delen azijn, laat dit trekken in een donkere plaats 7 dagen. Smeer zere plekken van slangenbeten en schorpioen steken, deze middel helpt bij giftige beten.

Vers geplukt weegbree fijnhakken en als verband aanleggen op een slangenbeet, verander meerdere keren per dag.