Weegbree (Plantago major)

Weegbree (Plantago major)

Weegbree (Plantago major)

Weegbree is een geslacht van eenjarige en meerjarige kruiden. Er zijn ongeveer 250 soorten in de gematigde en subtropische zones (zeldzaam in de tropen). Groeit langs de bermen in de steppen, de weiden, zanderige en bosrijke omgeving. De zaden van de meeste soorten van weegbree bevatten slijm en glycoside aukubin.

In de geneeskunde wordt gebruik gemaakt van de zaden en bladeren van weegbree.

Voor therapeutische doeleinden worden gebruikt bladeren met de inhoudsstoffen als caroteen, vitamine C. De infusie van de bladeren is effectief als slijmoplossend, sap voor de verbetering van de spijsvertering en bij behandeling van gastritis en enteritis.

Jonge weegbree bladeren worden gebruikt in de soepen en de salades, vinaigrettes en vele andere keukengerechten. Zaden gefermenteerd met melk worden gebruikt als een smaakmaker. Bovengrondse deel is geschikt voor het looien van de leder.

In de veterinaire poeder van gedroogde bladeren wordt gebruikt voor de behandeling van miltvuur.

Weegbree is een goede honingplant. Wordt geteeld als een medicinale plant voor de productie van medicatie in medische industrie.

Weegbree is een van de oudste medicinale planten. In China voor medisch gebruik werd meer dan 3000 jaar geleden geoogst. De oude Grieken en Romeinen hadden de zaden gebruikt tegen dysenterie, bij maagontsteking, darmziekten en verschillende andere aandoeningen. Avicenna gebruikte weegbree bladeren als wondgenezend en bloedstelpend middel.

De bladeren zijn bloedstelpend, in gedroogde vorm ze bevorderen genezing van chronische en verse wonden en zweren, en er is niets beter dan dit.

Er is een legende hoe werd ontdekt wondhelende eigenschap van weegbree. Er lagen twee slangen op de weg, zich koesterend in de zon. Plotseling kwam de kar aan. Een slang is er in geslaagd om weg te kruipen van de weg, de andere kwam onder het wiel terecht. Mensen dat op de kar zaten, zagen dat de slang die intact bleef, kroop weg, maar al snel was ze terug met weegbree bladeren en genas de gewonde slang. Deze gebeurtenis liet de mensen na te denken over het gebruik van deze plant om de wonden te behandelen.

Het sap van verse weegbree bladeren is effectief in de behandeling van wonden van het hoornvlies, remt de groei van pathogene Staphylococus aureus in een verduning van 1:2, Pseudomonas aeruginosa in een verduning van 1:4, vertraagd groei van hemolytische streptokokken in een verduning van 1:2.

Weegbree extract heeft een kalmerende en hypotensieve effect. Water extracten van weegbree bladeren verbeteren de activiteit van trilharen van ademhalingsepitheel, hetgeen leidt tot verhoogde uitscheiding van bronchiale slijm, verdunt de sputum en vergemakkelijkt slijmafscheiding bij hoesten.

Weegbree heeft een kalmerend effect en verlaagt de bloeddruk.

In de homeopathie wordt het sap en extract van weegbree gebruikt bij tachycardie, polyurie, impotentie, hoofdpijn, kiespijn en oorpijn. In het Tibetaans, Chinees, Mongools en Koreaans geneeskunde, het sap en de infusie van de plant wordt gebruikt als wondgenezende en hemostatische middel.

Het sap van weegbree met toevoeging van de honing is effectieve diureticum en dysurie bij de kinderen.

Infusie van weegbree bladeren wordt gebruikt tegen de mondziekten, bij de aandoeningen van de neus en keel, bij blauwe plekken, wonden, snijwonden, chronische zweren, brandwonden, phlegmon, steenpuisten.

In de verloskunde en gynaecologie preparaten van weegbree worden gebruikt tegen de ziekten als endometritis, myometrium, optis, adieksite, evenals onvruchtbaarheid veroorzaakt door anovulatie met metroragie. Weegbree sap wordt ook aanbevolen bij de behandeling van neurodermitis en acne.

In de volksgeneeskunde wordt weegbree gebruikt bij nefritis, enuresis, diarree, anthrax, longkanker.

Recepten van weegbree. Bij gastritis, colitis, enterocolitis, maagzweer en twaalfvingerige darmzweer: 3 theelepels gedroogde bladeren per kopje kokend water. Laat dit trekken 6-8 uur, zeef het, neem dan een derde van theekopje 3 keer per dag half uur voor het eten. Ook bij dezelfde aandoeningen beste resultaten kunnen worden bereikt door het drinken van het sap van weegbree: 1 eetlepel 3 keer per dag 15-20 minuten voor het eten.

Infusie van weegbree bladeren geeft een positief effect op de behandeling van impotentie: Infusie wordt als volgt bereidt: Schenk over 25 g gedroogde kruid 200 ml kokend water, laat dit trekken gedurende 1 uur, zeef het vervolgens. Neem 1 eetlepel 3-4 keer per dag.

Weegbree sap wordt geperst uit verse bladeren, geoogst van mei tot september. Bladeren worden gewassen in koude water (het water laten weglopen), afspoelen met kokend water, vervolgens fijnhaken en filtreren door een dichte doek (stof). Dikke sap wordt verdund met water (1:1). Kook het +/- 3 minuten. Klaar. 1-2 eetlepels sap op 1:2 kopje lauw water met een eetlepel honing, 3-4 keer per dag innemen voor het eten. Duur van de behandeling – 30 dagen.

Contra-indicatie: Vermijd het gebruik van weegbree bij hyperacid gastritis, maagzweer met een hoge zuurgraad, bij een aanleg voor trombose.