Echt duizendguldenkruid (Centaurium erythraea)

Echt duizendguldenkruid (Centaurium erythraea)

Echt duizendguldenkruid (Centaurium erythraea)

Echt duizendguldenkruid is een geslacht van ongeveer vijftig soorten kruidachtige, een of tweejarige planten uit de gentiaanfamilie (Gentianaceae). Echt duizendguldenkruid is niet alleen een mooi plant, maar ook een onmisbare kruid in de volksgeneeskunde.

Het groeit goed op plaatsen waar veel licht en zon – in weilanden open randen en open plekken. Vierkantige stengel die niet hoger is dan 50 cm heeft bladeren van verschillende vormen en roze en witte bloesems. Deze plant bloeit ongeveer twee maanden van juli tot augustus.

Duizendguldenkruid komt overwegend op zonnige, vochtige plaatsen voor, in duinen, bosranden en weiden, maar ook op vochtige hellingen in de gebergten van Midden- en Zuid-Europa tot op hoogten van 1500 m.

Echt duizendguldenkruid is onder meer in het Vlaamse Gewest strikt beschermd. De plant bevat grote hoeveelheden van verschillende elementen, zuren, alkaloïden, zwavel, ijzer, tin, etherische oliën en harsen.

Thee gemaakt van dit kruid verbetert de eetlust, en vooral herstelt de darmfunctie. Verder de plant heeft choleretic, ontstekingsremmend en analgetische effecten op het menselijk lichaam. Opmerkelijk is dat dit kruid wordt gebruikt bij bloedingen dankzij uitstekende bloedstelpende eigenschap.

In de volksgeneeskunde, duizendguldenkruid wordt gebruikt als een laxeermiddel. De preparaten van deze prachtige plant worden gebruikt voor de behandelingen van vermoeidheid, zenuwuitputting (chronisch vermoeidheidssyndroom) en bloedarmoede, evenals helpt zich te ontdoen van een opgeblazen gevoel.

Diverse infusies en afkooksels hebben gunstige effecten op het menselijk lichaam bij sinusitis, migraine, allergieën en diverse huidaandoeningen.

Uitwendige toepassing van duizendguldenkruid is aanbevolen bij eczeem, huiduitslag en chronische wonden.

Kruidenmengelingen met duizendguldenkruid zijn effectief tegen alcoholverslaving. Bij oorziekten, wordt gebruikt het sap van deze plant. In combinatie met niet minder populaire kruiden duizendguldenkruid is aanbevolen voor de effectieve behandeling van alcoholisme.

Deze plant heeft uitzonderlijke eigenschappen die elimineren het verlangen naar alcoholische dranken. Duizendguldenkruid zorgt voor herstel van alle inwendige organen en reiniging van het lichaam, bovendien duizendguldenkruid maakt het mogelijk om snel een kater doen verdwijnen.

Afkooksel van echt duizendguldenkruid: Schenk 250 ml water over 2 eetlepels gedroogde duizendguldenkruid, breng het aan de kook en kook dit op een lage vuur tenminste 10 minuten, laat dit vervolgens trekken gedurende 2 uur. Neem 3 maal per dag 1/3 kopje. Dit afkooksel kan het verlangen naar alcohol aanzienlijk verminderen in 10 dagen tijd.

Tinctuur: 1 deel echt duizendguldenkruid, 1 deel alsem, 4 delen tijm. Schenk over 5 eetlepels dit mengsel 500 ml van 70° alcohol. Laat dit 2 weken trekken. Neem 1 eetlepel verdund in halve kop water voor de maaltijd drie keer per dag. De aanbevolen duur van de behandeling is ten minste 2 maanden.

Bittere stoffen van echt duizendguldenkruid wekken niet alleen de eetlust, maar ook versterken de functie van het spijsverteringsstelsel. Daarnaast is deze plant effectief tegen de infecties met parasitaire wormen in het maag-darmkanaal vanwege gentsianin als inhoudsstof.

Soms wordt duizendguldenkruid aanbevolen bij verkoudheid. Met behulp van van afkooksels en infusies, duizendguldenkruid heeft een goede invloed op de menselijke immuniteit en het zenuwstelsel. Bovendien werkt de plant opwekkend voor de hartfunctie en het gehele bloedsomloop.

Contra-indicatie: Vermijd het gebruik van duizendguldenkruid bij overgevoeligheid voor bittere stoffen en bij darmzweer.