Veenbes (Oxycoccus)

Veenbes (Oxycoccus)

Veenbes (Oxycoccus)

Veenbes is een geslacht van de heifamilie (Ericaceae). Er onstaat dikwijls een verwisseling met rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea), dit is ook een onmisbare geneeskrachtige plant, maar dit zijn twee verschillende soorten.

Veenbes is rijk aan het gehalte aan suikers, organische zuren, pectine en vitaminen. Uit het zuur van bessen overheerst citroenzuur, maar ook volgende zuren zijn aanwezig: benzoëzuur, quinic, ursolic, chlorogeenzuur, appelzuur, oleanolic, γ-hydroxy-α-ketobutyric, α-ketoglutaarzuur. Er zijn sporen van oxaalzuur en barnsteenzuur.

Veenbessen bevatten glucose en fructose, sucrose aanzienlijk minder. Uit de groep van polysacchariden van de grootste praktische betekenis – de aanwezigheid in veenbessen van aanzienlijke hoeveelheden van pectinen.

De vrucht van veenbes is rijk aan vitamine C, dit is vergelijkbaar met het gehalte in sinaasappelen, citroenen, grapefruit, aardbei. Veenbessen bevatten vitaminen B1, B2, B5, B6, PP. Veenbes is een waardevolle bron van vitamine K1 (fyllochinon), niet minder dan in kool en aardbeien.

Veenbes vrucht bevat de inhoudsstoffen als betaïne bioflavonoïden: anthocyanen, leucoanthocyanidin, catechinen, flavonolen en fenolische zuren, evenals macro-en micro aanzienlijke hoeveelheden kalium, iets minder fosfor en calcium.

Relatief veel ijzer ook mangaan, molybdeen, en koper. Verder zijn er jodium, magnesium, barium, boor, kobalt, nikkel, tin, lood, zilver, titaan, chroom, zink, aluminium, enz.

Veenbes verhoogt de eetlust, verbetert de spijsvertering. De vrucht is een diureticum en beschermt urogenitale systeem tegen verschillende infecties.

Veenbes wordt gebruikt als een middel tegen kanker, de bessen bevatten quercetine – een stof die voorkomt kanker van de dikke darm en borstkanker.

Veenbes verlaagt cholesterol en daardoor verhindert vorming van bloedstolsels. De bessen bevatten ursolzuur, ze verwijden cardiale veneuze vaten, die de hartspier voeden.

Veenbes heeft een pijnstillend effect, verhoogt de elasticiteit van de haarvaten (capillairen) en maakt ze sterker. Veenbes heeft verstevigende en verfrissende eigenschappen, verbetert de darmfunctie en de maag.

Bereidingen van veenbessen hebben koortswerende effect, ze worden gebruikt bij verkoudheid en de griep. Daarnaast, veenbessen zijn dorstlessend.

Veenbessen siroop wordt gebruikt als een remedie tegen koorts, ontstekingen en beriberi (een tekort aan vitamine B1).

Veenbes met honing helpt bij reuma, zere keel en luchtwegaandoeningen. Veenbes sap heeft antibacteriële, reinigende en helende werking.

Veenbessen afkooksel bij indigestie: Kook 2 eetlepels veenbessen in 500 ml water gedurende 10 minuten. Drink 100 ml 4 maal per dag.

Veenbes mengsel, verhoogt de immuniteit: Neem 500 gram veenbessen, dezelfde hoeveelheid appels en 1 kop gemalen walnoten. Meng het goed en voeg toe 100 ml water, 250 gram suiker. Kook het mengsel gedurende ongeveer 30 minuten op laag vuur. Nadat het mengsel bereid is en afgekoeld, plaats dit in een bokaal. Neem 1 eetlepel van dit geneesmiddel in de ochtend, drink daarna een halve kop water.

Contra-indicaties: Vermijd het gebruik van veenbes bij maagzweren, gastritis en darmzweren.