Wolfskers (Atropa belladonna)

Wolfskers (Atropa belladonna)

Wolfskers (Atropa belladonna)

Wolfskers is een vaste plant uit de familie (Solanaceae). De plant is zeer giftig. Wolfskers komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en West-Azië en is van daaruit verspreid over de hele wereld. In Nederland is de soort zeer zeldzaam en voornamelijk in Zuid-Limburg en Gelderland te vinden, maar hij komt ook voor in parken in de rest van Nederland. In België is de soort zeldzaam in de Ardennen en zeer zeldzaam elders.

De plant groeit op beschaduwde plekken, vooral aan de rand van het bos. De hele plant bevat giftige alkaloïden. Bijzonder gevaarlijk zijn de bessen, die de uiterst giftige stof atropine bevatten. Het eten van twee bessen kan al dodelijk zijn voor een kind. Voor een volwassene zijn tien tot twaalf bessen vaak fataal. Vergiftiging door de bladeren treedt op vanaf 0,3 gram.

De plant kan tot 1 m hoog worden. Verder bevat de plant hyoscyamine, scopolamine, pyridine en choline. Wolfskers is een overblijvend plant en heeft heeft een sterke vertakte wortelstok met een diameter van ongeveer 8 cm. Stengel van plant is groen (en soms getint met violet), altijd recht, met vele takken.

De bladeren zijn puntig en ovaal, bladkleur – donkergroen. Onderste en bovenste bladeren variëren in grootte. De bovenste bladeren zijn gerangschikt in paren, maar lager – afwisselend. De bloemen zijn ongeveer 3 cm, bruin- paarse kleur aan de buitenkant en vuile geel – binnen. De vrucht – glanzend zwarte bessen, die op een gewone kers lijken. De vrucht heeft veel zaden, zoete smaak en donkerpaars sap. Zwarte zaden zijn ongeveer 2 mm lang, zowel vlakke als oneffen oppervlakken, hoekig of rond.

Bloei van planten afhankelijk van de levensjaren. Bijvoorbeeld, als de plant is in het eerste jaar van de vegetatie, het bloeit in augustus, en als het ouder dan een jaar, bloei begint in mei en duurt tot het einde van het groeiseizoen. Rijping van de vrucht gebeurt van juli tot september.

Wolfskers – een plant die veel voorkomt Centraal-Azië, Afghanistan, Pakistan, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. De plant kan afzonderlijk of in de vorm van struiken groeien aan de rand van wegen, open plekken en open plekken in het bos. Wolfskers groeit in vochtige, humus en losse grond.

Alle delen van de plant zijn giftig, met inbegrip van bessen. Er zijn gevallen dat de mensen werden vergiftigd door de honing die werd door de bijen verzameld uit de bloemen het stuifmeel van wolfskers.

De vogels zoals lijster, spreeuwen en andere vogels eten deze bes zonder problemen. De hele plant bevat alkaloïden hyoscyamine. Atropine – de belangrijkste alkaloïde van wolfskers en heeft krampstillend en neurogene eigenschappen, deze stof ontspant de darmen, baarmoeder, bronchiale gladde spieren en andere organen.

Alle alkaloïden in wolfskers verbeteren de hartfunctie, verwijden pupillen en verhogen de druk in het oog. De bladeren dienen voor de productie van infusies, tabletten, extracten en andere preparaten voor de behandeling van diverse ziekten.

De preparaten van wolfskers zijn ontstekingsremmend, pijnstillend voor de darmen en bij maagzweren, bij de spierpijn, tuberculose en zelfs bij epilepsie.

De atropine die geïsoleerd wordt uit wolfskers wordt gebruikt in de oogheelkunde op grote schaal. Maar als men een verhoogde oogdruk heeft, dan is de wolfskers gecontra-indiceerd voor het gebruik als een middel om de ogen te behandelen.

Wolfskers wordt gebruikt in gevallen van vergiftiging door toxische stoffen of schimmels.

Kleine dosis van wolfskers wordt gebruikt indien noodzakelijk is om de afscheiding van speeksel of zweet klieren te verminderen. Evenals een kleine dosis van deze giftige plant leidt tot een normale peristaltiek van het darmkanaal, bevordert de afscheiding van de gal en urine.

De wortels van wolfskers bevatten scopolamine. Scopolamine is een stof dat gebruikt wordt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Sap geperst uit de bladeren, helpt om ouderdomsvlekken te verwijderen.

Waarschuwing: Bewaar alle bereidingen van wolfskers op ontoegankelijke voor de kinderen plaatsen en met een duidelijke etiket over de giftige inhoud.

De tinctuur van wolfskers wordt gebruikt als pijnstiller bij nierstenen of calculous cholecystitis. Bereidingswijze: Plaats 10 gram wolfskers bladeren in goed afsluitbare bokaal en voeg toe 100 ml (40%) alcohol. Zet dit in een donkere plaats gedurende een week en zeef het vervolgens. Neem 5-10 druppels in half kopje water bij pijn, kolieken, diarree en slapeloosheid.

Uitwendig bij tumoren, borstkanker. Afkooksel: Kook 10 gram gemalen wortels van wolfskers in 250 ml water op een lage vuur gedurende 10 minuten. Laat dit vervolgens 20 minuten trekken en zeef het. Dit afkooksel wordt gebruikt bij gewrichtspijn in de vorm van kompressen of om in te wrijven op pijnlijke delen van het lichaam.

Volgende afkooksel wordt gebruikt om te behandelen de ziekte van Parkinson. Bereidingswijze: Neem 30 gram gedroogde en gemalen wortels van de plant en meng het met 100 g actieve kool. Vervolgens schenk over het mengsel 750 ml droge witte wijn en kook dit op een lage vuur gedurende 10 minuten, haal van het vuur af, laat het afkoelen en zeef het. Neem 1 theelepel 3 maal daags voor de maaltijd. Behandeling duurt 3 dagen. Aangegeven hoeveelheid niet overschrijden. 3 uur na de inname van de afkooksel is nodzakelijk om in te nemen een klein beetje (snufje) nootmuskaat of gewoon kauwen een beetje acorus (kalmoes) wortel.

Wolfskers is zeer giftig, zijt zeer voorzichtig en gebruik het alleen onder medisch toezicht.

Wolfskers vergiftiging – is een gevolg van het eten van de bessen van deze plant (de meeste gevallen met de kinderen).

Wolfskers vergiftiging symptomen: Droge mond, waargenomen droogte in de neusholte, verwijde pupillen, verminderd gezichtsvermogen, rood gezicht. Merkbaar uitslag op het lichaam, last van hoofd pijn, hallucinaties, moeite bij slikken, schorre stem, braken en diarree.

Eerste hulp bij vergiftiging met wolfskers.

Eerst een ambulance bellen! Tot de komst van de arts, moet men een maagspoeling doen. Om dit te doen, laten drinken 250-1250 ml zwakke slappe thee. Toxische alkaloïden worden gebonden door tannine, die aanwezig is in thee en daardoor voorkomt dat de alkaloïden worden verder geabsorbeerd in de maag.

Bij vergiftiging met wolfskers begint men te braken – dit is normaal. Doe dan het volgende: neem 20-30 tabletten van actieve kool, stamp de tabletten tot een poeder en meng het in 200 ml koud water. Geef het aan de vergiftigde persoon te drinken.

Indien nodig is, kunt u opnieuw de maagspoeling doen, maar niet eerder dan 1-2 uur na de eerste maagspoeling.

Bij hartkloppingen of kortademigheid moet me aan de slachtoffer ondersteunende medicatie voor het hart geven.

Bij hartstilstand moet men onmiddellijk toepassen reanimatie zoals hartmassage en beademing.

Zelfs als het slachtoffer zich beter voelt, moet men hem steeds naar het ziekenhuis brengen.

Om te vermijden de vergiftiging met wolfskers, moet men zeer voorzichtig zijn bij het gebruik van deze plant en de aangegeven dosis niet overschrijden.