Wilde marjolein (Oríganum vulgáre)

Wilde marjolein (Oríganum vulgáre)

Wilde marjolein (Oríganum vulgáre)

De wilde marjolein – beter bekend als oregano, is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie Lamiaceae. De soort is een in Nederland en België wettelijk beschermde plant, maar staat op de Nederlandse Rode lijst van planten.

Oregano wordt gebruikt als onderdeel van verschillende kruidenmengelingen bij verkoudheid en andere aandoeningen van de luchtwegen als ontstekingsremmend en slijmoplossend.

Essentiële olie van het kruid wordt gebruikt als een uitwendige remedie tegen kiespijn, in de Indiase geneeskunde als stimulans en tonic. Oregano wordt gebruikt bij darmatonie (verhoogt peristaltiek), maagkrampen, gastritis, ontsteking van de lever, geelzucht, slapeloosheid, zenuwaandoeningen, kinkhoest en als een slijmoplossend.

Bladeren en bloemen worden toegevoegd in het bad bij klierziekte, uitbarstingen.

In de volksgeneeskunde wordt oregano gebruikt tegen de reuma, bij verlamming, epilepsie, pijn in de darmen, amenorroe, evenals een zweetdrijvend en diureticum.

In de homeopathie wordt de plant aanbevolen bij hypertensie en atherosclerose.

In de parfum-en cosmetica-industrie etherische olie van oregano wordt gebruikt als aroma voor zeep, voor de geur van eau de cologne, tandpasta en lippenstift.

Oregano is een honingplant. Gedroogde marjolein gebruikt in de bijenteelt om de wasmotten en mieren te bestrijden.

De etherische olie van deze plant heeft kalmerende eigenschappen, effectief bij angst en neurose.

Oregano olie kan de slapeloosheid doeltreffend bestrijden. Het heeft een antivirale en antibacteriële werking bij de griep, verkoudheid en herpes. Dankzij deze olie kan je afscheid nemen van de kiespijn.

Oregano olie wordt ook gebruikt bij ontsteking van de luchtwegen, het elimineert de ontsteking en normaliseert ademhaling, het werkt slijmoplossend. Etherische olie wordt zowel inwendig als uitwendig toegepast, en als toevoeging bij het baden.

Waarschuwing: Vermijd het gebruik van oregano olie bij zwangerschap, het kan een miskraam veroorzaken.

Oregano gebruikt men in de vorm van infusies, afkooksels, kompressen en zalven. Het heeft een kalmerend effect bij epilepsie, convulsies en is effectief bij het uiblijven van menstruatie.

Oregano bij laryngitis en tonsillitis: 10 gram wilde marjolein, 20 gram kamille bloemen en 10 gram salie, meng het goed. Schenk over 1 eetlepel van dit mengsel 250 ml kokend water, dek het af met een deksel en laat dit trekken gedurende 30 minuten, zeef het vervolgens. Gebruik deze infusie 4-5 keer per dag in de vorm van spoeling bij keelpijn.

Oregano als choleretic (galafdrijvend): Schenk over 1 eetlepel oregano 500 ml kokend water, dek af met een deksel en laat dit trekken gedurende 1 uur, zeef het vervolgens. Neem 2 eetlepels drie keer per dag 15 minuten voor het eten.

Contra-indicaties: Vermijd het gebruik van oregano tijdens zwangerschap wegens risico op een miskraam. Mensen met ernstige hart-en vaatziekten moeten het gebruik van dit kruid vermijden.