Klein hoefblad (Tussilago farfara)

Klein hoefblad (Tussilago farfara)

Klein hoefblad (Tussilago farfara)

Klein hoefblad (Tussilago farfara L.) geslacht van meerjarige kruiden van de familieAsteraceae. De bladeren worden gebruikt in de geneeskunde als slijmoplossend, deze kruid maakt deel uit van borst- en zweetafdrijvende kruidenmengelingen.

De bloemen zijn goudgeel, in het midden buisvormig. Bladeren zijn rond-hartvormig, hoekig, ongelijk, van onder witkleurig, voelt warm aan bij aanraking, bovenkant van de bladeren is kaal en koud (vandaar is de benaming in sommige landen “moeder en stiefmoeder”).

Klein hoefblad groeit vooral op kleihellingen, heuvels, ravijnen, kliffen, rivierdijken en in de velden. Verspreid over het grootste deel van Europa, de Kaukasus, Siberie en Centraal-Azië. Men vindt deze plant ook op vochtige kleigronden op de steile oevers van rivieren en beken, in de wildernis, op de hellingen van de wegen en dijken, open plekken in bossen, bosranden, steengroeven en moerassen. Vaak vormt een struikgewas.

Voor medische doeleinde worden gebruikt de bladeren van klein hoefblad (Folium Farfarae) en worden verzameld in de eerste helft van de zomer, 2-3 weken na de bevruchting van de bloem (juni-juli).

Bladeren van de plant bevatten glycoside tussilyagin inuline. De infusie van de bladeren heeft slijmoplossende werking en het wordt gebruikt voor aandoeningen van de luchtwegen.

Klein hoefblad is bekend sinds de Romeinse tijd. De plant werd gebruikt door Dioscorides, Plinius, Hippocrates. Klein hoefblad is populair in de volksgeneeskunde en officiële geneeskunde. Van de bladeren en de wortels zeer goed zijn de infusies bij verschillende thoracale aandoeningen, hoest, verkoudheid, heesheid, kortademigheid, koorts.

Afkooksel van klein hoefblad lost op dikke slijmen, verspreidt door het hele lichaam, vermenigvuldigt de natuurlijke warmte en geneest de inwendige en uitwendige wonden.

Zeer nuttig te drinken infusie tegen de ettering van de voortplantingsorganen, en bij optreden van de sterke pijn in de beschadigde nieren. Door de aanwezigheid in de bladeren van een grote hoeveelheid slijm, heeft de plant omhullende effect op de slijmvliezen van de mond, keel, strottenhoofd, beschermt tegen de irritatie.

Bovendien, slijm, saponinen en organische zuren maken zacht en vloeibaar droge afscheidingen in de bovenste luchtwegen, herstelt de natuurlijke beweging van de ciliaire epithelium in de trachea en bronchen, maakt snellere afvoer van producten van de ontsteking en verbetert slijm.

Tannine planten, carotenoïden en sterolen hebben uitgesproken anti-inflammatoire werking: vermindering van hyperemie van de slijmvliezen, actieve invloed op de verschillende fasen van het proces van de onsteking.In de traditionele geneeskunde, infusie van de bladeren van klein hoefblad wordt gebruikt als slijmoplossend, desinfecterend en ontstekingsremmend bij aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

Infusie van bladeren wordt gebruikt als bloedstelpend bij ziekten van het maag-darmkanaal. De plant maakt deel uit van zweetafdrijvende en borst kruidenmengelingen.

In de volksgeneeskunde, afkooksel, infusie en sap van klein hoefblad worden gebruikt bij longtuberculose, astma, bronchitis, pleuritis, longontsteking, verkoudheid, griep, ontsteking van de mond, kiespijn, artritis, myositis, allergieën, epilepsie, malaria, oedeem, kortademigheid, gastro-intestinale aandoeningen, maagzweer, gastritis, hart en vaatziekten, blaas en nieren.

Uitwendige toepassing van klein hoefblad – bij huidziekten, mastitis, steenpuisten, erysipelas, zweren, brandwonden, overvloedige roos en als haarversterkend.

In de volksgeneeskunde, infusie van bladeren en bloemen van Klein hoefblad wordt gebruikt bij laryngitis, tracheïtis, bronchitis, longonsteking, astma, gastritis, enteritis, cystitis, nephritis, hoge bloeddruk, aandoeningen van het zenuwstelsel. In de vorm van thee wordt aanbevolen bij exsudatieve diathese, bij algemene zwakte van het lichaam.

Infusie van klein hoefblad bladeren wordt als volgt bereid: schenk over 5 g (1 eetlepel) droge plant 250 ml kokend water, dek het af met het deksel en laat dit trekken gedurende 30 minuten, zeef het vervolgens. Bewaar het in de koelkast niet langer dan twee dagen. Drink opgewarmd 1/3-1/2 glas 2-3 keer per dag 1 uur voor de maaltijd als slijmoplossend.

Afkooksel van de bladeren als volgt bereiden: kook 5g van gedroogde plant in 200 ml water gedurende 10 minuten, laat dit trekken gedurende 10 minuten en zeef het vervolgens. Neem 1 eetlepel 3-4 keer per dag.

Verse sap van bladeren maak in de maand mei of juni. Bladeren worden gewassen, afgespoeld met kokend water, vervolgens gehakt en geperst. Verduun het sap met water (1:1) en kook 2-3 minuten. Neem 1 eetlepel 3 keer per dag na de maaltijd. Duur van de behandeling 7-10 dagen.

Bij verkoudheid sap van verse bladeren van klein hoefblad wordt ingedaan in de neus, 2 – 3 druppels in elk neusgat.

Infusie van de plant gemengd met brandnetel – een goede manier om het haar te versterken tegen hun verlies, en bij overvloed aan roos.

Bloemen van klein hoefblad best plukken in het vroege voorjaar, op een middag per se op een zonnige dag. Om een tinctuur te verkrijgen, vers geplukte bloemen en alcohol 38-40% worden genomen in hetzelfde volume. Laat dit trekken gedurende ten minste 7 dagen in een donkere plaats. Neem 30-40 druppels kort voor de maaltijd.