Aloë vera (Aloe vera)

Aloë vera (Aloe vera)

Aloë vera (Aloe vera)

Aloë vera is een succulent uit de affodilfamilie (Asphodelaceae). De plant heeft een korte, houtige stam van 30-50 cm hoog, die aan de basis uitlopers vormt of zich vertakt. De bladeren staan vaak opeengedrongen. Ze zijn blauwgroen, 40-50 cm lang en aan de basis 7-8 cm breed, waarna ze zich versmallen tot een punt. Aan de onderkant zijn de bladeren afgerond en ze hebben aan de randen uit elkaar staande, driehoekige, bleekgroene, hoornachtige tanden. De trossige bloeiwijze kan tot 90 cm lang worden. Er bestaan vormen met rode en met gele bloeiwijzen.

Aloë vera komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland. Tegenwoordig komt hij onder andere ook voor in het Middellandse Zeegebied, Indonesië, De Nederlandse Antillen en West-Indië. Op Barbados bevinden zich vele kwekerijen van deze plant.

Het plantensap kan worden gebruikt als wondmiddel en tegen zonnebrand. Het wordt veel in cosmetica verwerkt. De winning vindt plaats door de bladeren af te snijden en het hieruit druppelende sap te verzamelen en in de lucht te laten drogen.

Verse aloë vera bladeren worden veel gebruikt in volksgeneeskunde en traditionele geneeskunde. Aloë vera heeft antibacteriële eigenschappen en heel actief tegen bacteriën zoals streptokokken, stafylokokken, difterie en dysenterie-bacil. Het is effectief bij ontstekingsziekten, verse wonden, bij het versnellen van de regeneratie proces.

Aloë bijdraagt aan de algehele verbetering van het lichaam. Werkzame stoffen verbeteren darmperistaltiek en chronische constipatie, het verbetert de spijsvertering en verhoogt de galafscheiding.

Van het sap werd geïsoleerd antibiotica barbaloïne, één stof dat effectieve is tegen tuberculose en huidziekten. Het wordt ook gebruikt bij chronische gastritis, pancreatitis, colitis en bij de behandeling van conjunctivitis, progressieve myopie en opacificatie (vertroebeling) van het glasachtige lichaam.

De bladeren bevatten etherische oliën, enzymen, vitamines, aminozuren, mineralen, polysachariden en salicylzuur.

Verse sap is ook een zacht laxeermiddel. Bereidingen van de geperste sap worden gebruikt voor de behandeling van gastritis en colitis.

Aloë vera is effectief bij de behandeling van slecht genezende wonden etterende en diverse infectieuze pustuleuze huidziekten. Aloë sap wordt gebruikt in de vorm van kompres of lotion.

Het sap is geneeskrachtig vanwege de hoge antibacteriële eigenschappen. De plant heeft nadelig effect op een groot aantal bekende pathogenen – streptokokken, stafylokokken, evenals tyfus en dysenterie.

Siroop gemaakt van het sap met de toevoeging van ijzer, is met succes gebruikt om te behandelen van anemie.

Preparaten op basis van aloë vera sap worden veel gebruikt bij huidletsels veroorzaakt door X- stralen en om het verlichten van symptomen van zonnebrand en sommige huidziekten.

Hoge efficiëntie van aloë vera werd vastgesteld bij de behandeling van astma, duodenale zweer, chronische gastritis en vele andere ziekten.

Vandaag Aloë preparaten worden veel gebruikt in de oogheelkunde voor de behandeling van oogziekten.

De plant wordt gebruikt bij de uitputting als gevolg van een ernstige ziekte, maar ook om de spijsvertering en eetlust te verbeteren. Bereid aloë vera sap als volgt : 150 gram sap, 250 gram honing en 350 gram goede rode wijn alles goed gemengd laat dit gedurende vijf dagen trekken. Neem een eetlepel van het verkregen mengsel drie keer per dag voor de maaltijd.

Voor verzwakte kinderen bereid het mengsel als volgt: Op half kopje aloë vera sap voeg toe 500 gram gemalen walnoten, 300 gram honing en geperst sap van drie of vier citroenen. De dosering: een theelepel drie keer per dag voor de maaltijd.

Bij een verkoudheid wordt aanbevolen om aloë vera sap te gebruiken in de vorm van druppels. Doe 2-3 druppels vers aloë vera sap in elk neusgat. De behandeling duurt ongeveer acht dagen.

Bij de ontstoken keel zal helpen aloë vera sap in de vorm van gorgelen. Daarvoor het sap dient verdund te worden met gelijke hoeveelheid water. Na het gorgelen wordt aanbevolen om warme melk te drinken met een theelepel verse aloë vera sap.

Bij tandpijn, kunt u de pijn verlichten op een zeer eenvoudige manier: neem een stuk van aloë blad, zet het in de tandholte, de pijn zal snel verzachten.

Aloë vera sap wordt gebruikt bij herpes. Om een uitslag te verwijderen, smeer het vijf keer per dag met het sap uit de bladeren van de plant. Vóór elke smering wordt aanbevolen om af te breken stukje vers aloë vera blad.

De geneeskrachtige werking heeft een zalf gemaakt van aloë vera sap. Meestal wordt het gebruikt om wonden, zweren en fistels te genezen. Zalf wordt bereid als volgt: honing en aloë vera sap gemengd in gelijke hoeveelheden, bij het mengsel van 200 ml wordt toegevoegd een eetlepel zuivere alcohol (96%). Meng het goed. Het wordt aanbevolen om zalf in de koelkast te bewaren.

Volgende mengsel van verse sap, melk en honing is effectief bij maagzweer, astma, gastritis, laryngitis, dysenterie. 1/2 theelepel aloë vera sap en honing verdund in een kop warme melk. Drink drie keer per dag een half uur voor de maaltijd. De behandeling duurt 2-3 weken met een pauze van twee weken.

De honing is een van de belangrijkste componenten die deel uitmaken van de nuttige geneesmiddelen op basis van aloë vera sap. In combinatie met de honing aloë vera het effect van de behandeling is aanzienlijk groter. Vanwege het feit dat de middel is zeer effectief, gebruik het niet langer dan een maand, en bij verkoudheid vijf dagen is genoeg voor een volledig herstel.

Aloë vera gecombineerd met honing is nuttig bij kaalheid, haaruitval en roos. Aloë vera en honing wordt gebruikt als een spoeling voor het haar. Het sap activeert en voedt de haarzakjes, herstelt gespleten haarpunten. Haar wordt dik, sterk en glanzend.

Om het immuunsysteem te versterken maak volgende bereiding: Infusie: 500 g gehakte verse aloë vera bladeren en 500 g gemalen walnoten, voeg toe 1,5 kopje honing, meng het goed, laat dit trekken op een warme, donkere plaats gedurende drie dagen. Neem een eetlepel drie keer per dag na de maaltijd.

Aloë vera reinigt het maagdarmkanaal, nieren, lever, galblaas, voorkomt de vorming van nierstenen, verlicht de symptomen van psoriasis, herpes, brandend maagzuur, verhoogt de weerstand tegen infecties.

Bij verkoudheid doe in elk neusgat 5 druppels aloë extract driemaal daags. Dit vermindert de zwelling van het neusslijmvlies, maakt de ademhaling vrij, elimineert bacteriën en virussen.

In gynaecologie wordt aloë vera gebruikt bij erosie van de baarmoederhals, in de vagina inbrengen de tampons gedrenkt in aloë vera sap voor 2-3 uur. Tinctuur van aloë vera is effectief bij acute vaginale ontsteking, neem 1 eetlepel drie keer per dag voor de maaltijd. Neem 2-3 keer per dag 8-10 druppels vers sap van aloë vera om de menstruele cyclus te regelen. Aloë vera wordt gebruikt voor de preventie van ontstekingsziekten van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Waarschuwing: Om slapeloosheid te voorkomen, neem aloë vera sap minstens 2-4 uur vóór het slapen gaan.

Contra-indicaties: Vermijd het gebruik van aloë vera bij de aandoeningen van de lever en galblaas, blaasontsteking, aambeien, de eerste stadia van de zwangerschap, tijdens menstruatie. Bij langdurig gebruik van de aloë vera preparaten verliest het lichaam mineralen, in het bijzonder – kalium, waardoor het water-zout metabolisme wordt verstoort. Voor de kinderen onder de 12 jaar het gebruik van aloë vera is niet aangeraden zonder overleg met een arts.