Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)

De plant is zeer populair in de traditionele geneeskunde. Sint-Janskruid wordt inwendig gebruikt als een hemostatische en anti-inflammatoire middel bij behandeling van mastitis, anemie, geelzucht, migraine, hoge bloeddruk, hoest, maag en longziekten, bijnieraandoeningen en leverziekten, tegen de infecties van de luchtwegen.

Uitwendige gebruik bij de behandelingen van de wonden, zweren, decubitus, allergieën en huiduitslag.

Tinctuur en infusie van de plant worden gebruikt als bindmiddelen en antiseptisch bij colitis, diarree.

Mondspoelingen als preventie en behandeling van gingivitis, stomatitis.

Als antibacteriële middel aanbevolen bij abcessen, phlegmon, brandwonden, ulceratie, pyodermie, mastitis, rhinitis, faryngitis, sinusitis.

De aanwezigheid van hyperforine in de plant, remt de groei van staphylococcus aureus.

Sint-Janskruid is effectief tegen spasmen van de bloedvaten, heeft versterkende werking op de bloedvaten, verbetert veneuze circulatie en de bloedtoevoer naar de organen.

Bittere stof in Sint-Janskruid stimuleert maagsecretie, verbetert de eetlust.

Sint-Janskruid thee stimuleert spijsvertering, versterkt de beschermende functies van het lichaam.

De plant is een favoriet in de traditionele geneeskunde. Sint-Janskruid groeit in vele landen, met uitzondering van de uiterlijk noorden. Als een medicinale plant wordt Sint-Janskruid geoogst in de bloeiperiode.

De plant wordt toegepast bij de ziekten van het maagdarmkanaal, nierziekten, blaas, bedplassen, verkoudheid, griep, zwakte van het hart, pulmonaire tuberculose, kanker, hoofdpijn, bij zenuwziekten en tegen de rondwormen.

Bereid de infusie als volgt: Schenk over 1 eetlepel gedroogde en gemalen kruid 250 ml kokend water, laat dit trekken +/- 30 minuten, zeef het. Neem 1/3-1/2 kopje 3 keer per dag 20-30 minuten voor het eten.

Sint-Janskruid als medicinale plant wordt geoogst tijdens de bloei. Snijd alleen de bovenste delen van de plant, op lengte van 15-20 cm, plant heeft balsamische geur en bittere smaak.

Infusie van St.Janskruid wordt gebruikt in dermatologie bij behandeling van vitiligo.

Niet zo lang geleden, hebben de medische wettenschappers ontdekt een andere eigenschap van Sint-Janskruid. In klinische studies werd gevonden antidepressieve effecten van Hypericum concentraat, het geeft positieve effect op het zenuwstelsel. Een groot voordeel van deze bevinding was de afwezigheid van de contra-indicaties en bijwerkingen, de plant is uitgegroeit tot de constante metgezel van chemische antidepressiva.

Medische preparaten op basis van Sint-Janskruid concentraat is aangewezen voor de behandeling van lichte tot matige fase van depressie.

Hoewel Sint-Janskruid heeft geen bijwerkingen, toch is voorzichtigheid geboden bij intensief gebruik in de zomermaanden, omdat de huid kan zijn kwetsbaarder bij langdurig blootstelling aan de zon.