Mais (Zea Mays)

Mais (Zea Mays)

Mais (Zea Mays)

Sinds kort heeft men de verbouwing van maïs zeer uitgebreid. In de bloeitijd hangen uit de bladeren draadvormige maïsstempels of griffels. Deze worden ook maïsbaard of maïshaar genoemd.

De bloei duurt van juni tot augustus. Deze maïsbaard of dit maïshaar wordt vóór de bestuiving afgesneden en snel gedroogd in de schaduw of thuis.

Als snelwerkend en degelijk water afdrijvend middel is de thee van de maïsbaard geschikt. Deze is ook werkzaam en onschadelijk als vermageringsmiddel en een middel tegen vetzucht (wat vandaag de dag voor veel zwaarlijvige en vetzuchtige mensen in onze welvaartsmaatschappij zeer actueel is).

Als de maïsbaard niet helemaal droog is en lang blijft liggen, verliest hij zijn water afdrijvende waarde en wordt in tegenstelling hiertoe stoelgang bevorderend.

Bij zieke waterorganen met steenvorming, water aan het hart en oedeem werkt maïsbaard even heilzaam als bij nierontsteking, blaas catarre, jicht en reuma. Men mag deze thee ook gebruiken bij het bedplassen van kinderen en oude mensen.

Bij al deze ziekten neemt men alle twee tot drie uur een eetlepel van deze maïsbaardthee.

Thee: Een overvolle theelepel maïsstempels per 250 ml heet opgegoten water, kort laten trekken en niet zoeten.