Lavendel (Lavandula)

Lavendel (Lavandula)

Lavendel (Lavandula)

Lavendel is een geslacht van plantenfamilie (Lamiaceae of Labiatae). Bestaat uit ongeveer 25-30 soorten. Het groeit op de Canarische Eilanden, in de Noord-en Oost-Afrika, Zuid-Europa, Azië en India. Culturele vormen worden gekweekt in tuinen over de hele wereld.

Lavendel – een plant die bevat ongeveer 1,2 procent van een essentiële olie, die op zijn beurt bevat tannines, linalool en zuren, triterpeen verbindingen, coumarinen, borneol en geraniol.

Lavendelolie heeft geneeskrachtige eigenschappen en is effectief tegen blauwe plekken, kneuzingen, brandwonden, stengels en bladeren van lavendel worden gebruikt in de aromatherapie. De bloemen helpen bij het bestrijden van de mot, als je ze dicht bij de kleren plaatst.

De plant wordt gebruikt om vele ziekten en cerebrale vaten van de hersenen te behandelen, de plant neemt weg het gevoel van slaperigheid, helpt bij hoofdpijn en duizeligheid, bij stuiptrekkingen en verlamming na een beroerte.

Lavendel bevordert de afdrijving van urine, vermindert kiespijn, opent verstopte lever en milt, verwarmt de maag bij zijn gebrek aan warmte, verwijdert overtollige vochtgehalte bij waterzucht en nog veel meer.

Voor de behandeling van maag, vooral spasmolyse of zware maag, daarvoor is onmisbaar een lavendel the: Schenk over 1 theelepel 250 ml kokend water, laat dit trekken gedurende 5 minuten, zeef het vervolgens. Drink 2-3 kopjes per dag.

In de volksgeneeskunde wordt lavendel gebruikt bij melancholie, hysterie, neurasthenie en prikkelbaarheid, slapeloosheid, griep en diverse infectieziekten, hoofdpijn, astma, bronchitis, tuberculose, kinkhoest, enteritis, darmparasieten, winderigheid, atonie van het maagdarmkanaal, witte vloed (Leukorrhea), krampen en reuma, bij atonie door de verlamming, cystitis, klierziekte, tegen retardatie bij kinderen, amenorroe, hoge bloeddruk, koorts, huiduitslag, enz.

Bad toevoeging: Schenk 1 liter water over vijftig gram van lavendel bloemen, zet het op het vuur en breng het aan de kook, kook het gedurende 2 minuten op een laag vuur, haal van het vuur en laat dit 20 minuten trekken, zeef het vervolgens en voeg toe bij een bad met watertemperatuur van 36-38 graden. Het baden duurt ongeveer twintig minuten, vervolgens in bed uitrusten minstens een uur.

Uitwendig wordt lavendel gebruikt bij verschillende huidaandoeningen: zweren op handen en voeten, gangreneuse wonden en syfilis, enz.

Lavendel is een goede hulpmiddel bij de behandeling van insectenbeten, tegen de beten van dieren en slangen, tegen haaruitval, brandwonden, acne, bij chronische eczeem en longziekten.

De essentiële oliën van lavendel werken kalmerend, verlichten spasmen en pijn, wondgenezend, de lavendelolie stimuleert de werking van de darmen en maag, verlicht de reuma en verdrijvt de wormen, vochtafdrijvend, antiseptisch. Lavendel bevordert de uitscheiding van gal uit het lichaam, en de olie, vanwege de antiseptische eigenschappen wordt gebruikt in de vorm van inhalatie bij de aandoeningen zoals longontsteking, bronchitis, enz.

Om zich te ontdoen van de hoest: meng een theelepel honing met twee druppels lavendelolie, neem het 3-4 keer per dag, het vermindert ook de ontsteking van de bronchiën. Gezien het kalmerende effect van lavendel, wordt de plant gebruikt bij neurasthenie, neurose, slapeloosheid, melancholie, huiduitslag geassocieerd met zenuwen, overmatige vermoeidheid en zwakte en verlaagde bloeddruk. Daarnaast is deze plant is een mooie natuurlijke luchtverfrisser in de kamer.

Bij droge eczeem: 25 gram lavendel bloemen op een halve liter olijfolie, laat dit 7 dagen trekken, schud dagelijks, zeef het vervolgens. Vrijf in 3-4 keer per dag de aangetaste door eczeem huid, gebruik het gedurende 4-6 weken.

Lavendel infusie: Wordt gebruikt in de vorm van vaginale doushe bij lichte pijn in vaginale regio. Schenk 1 liter kokend water over 25 gram droge lavendel bloemen en laat dit trekken gedurende 30 minuten, zeef het vervolgens. De behandeling duurt tien tot vijftien dagen.

Therapeutische baden met lavendel: Voeg toe 50 gram droge lavendel bloemen bij 3 liter pas gekookt water, laat dit trekken gedurende 60 minuten, zeef het vervolgens en voeg toe bij een bad. Neem het bad enkel ’s avonds. Gebruikelijke aantal baden: 10 tot 15. Dergelijke baden zijn goed vooral voor de vaak zieke of zwakke kinderen, bij slapeloosheid of prikkelbaarheid, spanning. Baden kunnen afwisselend worden genomen met acorus (kalmoes), rozemarijn of algen.

Lavendel water is effectief tegen rode en ontstokken ogen (blepharitis). Ontstekingsremmend middel bij insectenbeten: Meng gelijke delen van jenever en lavandelolie. De bereiding inwrijven op de gebeten plaats.

Lavendel heeft een uitstekende werking op de algehele mentale en emotionele toestand van de mens en zijn centrale zenuwstelsel als geheel. Lavendel helpt om een gevoel van de vrede en rust te creëren, waardoor de negatieve impact van ongunstige factoren en stress vermindert, beschermt de geest en mentale toestand.

Positieve eigenschappen van lavendel helpen versnellen herstel van kracht en energie, het helpt de productiviteit te verhogen, neemt weg de spanning aan het eind van de dag, verhoogt de mentale alertheid.

Contra-indicatie: Vermijd het gebruik van lavendel tijdens zwangerschap, vooral in de eerste maanden.