Gewone vogelkers (Prunus padus)

Gewone vogelkers (Prunus padus)

Gewone vogelkers (Prunus padus)

De gewone vogelkers is een boom uit de rozenfamilie (Rosaceae) die in nature voorkomt in de Benelux. De botanische naam Prunus is de Latijnse naam voor pruim en padus is het oude Latijnse woord voor de Italiaanse rivier Po. De gewone vogelkers komt voor op vochthoudende zand- en leemgrond op open terrein en langs bosranden.

De boom bloeit begin mei met een sterk geurende, witte bloemenpracht. De vogelkers wordt door insecten bestoven. De vruchten zijn rijp in het najaar en worden door vogels en dieren graag gegeten. De plant vermeerdert zich niet alleen door zaad maar ook door wortelopslag.

Als medicinale grondstof meestal worden de vruchten van vogelkers gebruikt, als ze rijp zijn, worden die verzameld en gedroogd in de oven bij temperatuur van 70-80°C.

In de volksgeneeskunde ook worden de bloemen, schors en bladeren gebruikt. De bloemen worden geoogst tijdens de bloei en gedroogd in de schaduw. De schors wordt geoogst in de voorjaar, drogen bij 60-70°C. De bladeren in de vroege zomer, drogen in de schaduw of in een goed geventileerde zolder, maak de aanleg van een dune laag, draai regelmatig.

De vruchten bevatten tannines, appelzuur en citroenzuur, suiker, glycosiden, prulaurazin, amygdaline. Alle planteweefsels bevatten stof dat niet alleen doodt vele bacteriën, maar ook insecten. De plant bevat ook caroteen, verschillende mineralen, waaronder zeldzame als molybdeen, strontium, titanium.

Vogelkers vruchten worden gebruikt in de vorm van afkooksel of infusie als een samentrekkend tegen diarree. Op een kopje water neem 10 g vrucht. Neem 1/2 kop twee of drie keer per dag.

Vogelkers afkooksel kan dienen als diureticum en zweetafdrijvend. Bereiding: 5 g droge schors in poedervorm op een kopje water, na vijf minuten koken zeef het. Neem 1 theelepel 3 keer per dag.

Bladeren als thee of aftreksel worden ingenomen tegen longonsteking en andere aandoeningen van de luchtwegen. Infusies van de bladeren worden uitwendig gebruikt als spoeling van de slijmvliezen van de mond.

Waterextract van vogelkers bloesem wordt gebruikt voor lotions bij inflammatiore aandoeningen van de slijmvliezen van de ogen.

Vogelkers schors afkooksel wordt bereidt om reumatische pijnen en artritis te verlichten.

Tegen de hoofdpijn kan het afkooksel worden gebruikt: kook 10 g droge gemalen schors in 200 ml water gedurende 30 minuten, zeef het vervolgens en breng het afkooksel tot oorspronkelijke volume (200 ml) met gekookt water. Neem 1/3 kopje 3 keer per dag.

Het afkooksel van vogelkers schors dient als een tonic en kalmerend middel bij hartziekten, bereiding hetzelfde als hierboven: 10 g droge gemalen schors kook 30 minuten in 200 ml water, zeef het en breng tot oorspronkelijke volume met gekookt water.

Bij gangreen wordt gebruikt de infusie van vogelkers bloesem: schenk over 1 eetlepel droge bloesem 250 ml kokend water, laat dit 1 uur trekken, zeef het vervolgens. Neem 1 eetlepel 3 keer per dag voor het eten.

Vogelkers schors in de vorm van afkooksel is effectief bij maagkrampen.

Bij enteritis, chronische colitis worrdt gebruikt het afkoksel van vogelkers vruchten: Kook 1 eetlepel droge gemale vruchten gedurende 15 minuten in 200 ml water, laat het vervolgens 45 minuten trekken, zeef het, breng het afkooksel tot het oorspronkrlijke volume. Neem 1/2kopje 2-3 keer per dag voor het eten.

Om krampen te verlichten bij bronchitis, hoest en verkoudheid neem 1/3 kopje 3 keer per dag het afkooksel van vogelkers schors: kook 10 g droge gemalen schors 30 minuten in 200 ml water, zeef het, breng het volume tot 200 ml. Met hetzelfde afkooksel kan men gorgelen bij stomatitis.

Bij oogontsteking, helpt de infusie van vogelkers bloesem: schenk over 1 eetlepel droge bloesem 250 ml kokend water, laat dit 20 minuten trekken, vervolgens zeef het. Gerbuik dit als een oogbadje.

Bij trichomonas colpitis maak een douche met het afkooksel van bloesem, bladeren en vruchten van vogelkers. Kook 3 eetlepels droge en gemalen mengeling in 1 liter water gedurende 15 minuten, vervolgens zeef het.

Als spoeling bij de behandeling van cronische zweren, dermatitis en schaafwonden wordt gebruikt een infusie van stengels en bladeren van vogelkers: schenk over 20 g droge en gemalen bloesem 250 ml kokend water, laat dit 30 minuten trekken, zeef het vervolgens.

De bladeren en bloesem worden als thee gedronken bij longziekten.