Fractuur

Fractuur

Fractuur

Fractuur: Symptomen, hulp bij breuken.

Bij een botbreuk is er een beschadiging van het bot, waarbij de omliggende vaten, zenuwen, spieren, pezen en banden eveneens beschadigd kunnen zijn.

Een botbreuk kan door verschillende soorten van geweldinwerking van buitenaf (slag, val, buiging, verdraaiing, samendrukking,…) veroorzaakt worden.

In zeldzame gevallen kan ook een ziekte of een langdurige overbelasting van een been de oorzaak zijn. Een onvolledige breuk wordt ook barst genoemd.

Voor de hulpverlener is echter belangrijk te onderscheiden over welk soort breuk het gaat.

Gesloten breuk. Er is geen verwonding van de huid en er bestaat dus geen direct infectiegevaar. Kenmerken. Pijn en zwelling op de breukplaats, deze pijn verergert bij lichte druk op de drukplaats (drukpijn). Zwelling en verkleuring op de plaats van de breuk. Veranderingen in vorm. Niet meer kunnen gebruiken van het lidmaat. Het slachtoffer heeft “krak” gehoord.

Open breuk. In het gebied van de breuk treft men een wonde aan die al dan niet direct met de breukplaats verbonden is. Soms steekt er een botstuk uit. Langs die wonde kunnen ziektekiemen naar binnen dringen.

Opgelet: ook een wonde zonder zichbaar bot in de buurt van een breukplaats wordt beschouwd als een open breuk. Gevaren. Ernstig bloedverlies. Bijkomende verwonding van bloedvaten, zenuwen of inwendige organen door scherpe botstukken. Infectie: bij open breuken.

Algemene richtlijnen. Houd het lidmaat onbeweeglijk (het slachtoffer niet onnodig verplaatsen). Stelp eventuele bloedingen.

Alarmeer de dienst 112. Breng koude aan ter hoogte van de breuk zonder druk uit te oefenen.

In geval van een open botbreuk: breng een steriel kompres aan op de wonde en maak dit vochtig met een waterig ontsmettingsmiddel. Daarbij mag je geen druk uitoefenen op de breukplaats.