Haver (Avena sativa)

Haver (Avena sativa)

Haver (Avena sativa)

Haver is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae) en is een graansoort, die reeds sinds 7000 v.Chr. geteeld wordt. Haver komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië en is ontstaan uit de wilde haver (Avena fatua).

Tot in de Late Middeleeuwen was haver een belangrijk gewas en werd toen geteeld voor zowel menselijke consumptie (haverkoeken, haverbrij en haversoep) als voor veevoer. Ook was het belangrijkste graan voor de bierbrouwerij.

Haver wordt gebruikt voor de productie van havermout en havervlokken.

De haverkorrels bevatten tot 55% zetmeel en 24% vezels, 11% vet, 20% eiwit. Veel aminozuren tryptofaan en lysine. Haver bevat ook sterolen, saponinen, organische zuren, carotenoïden, vitaminen, suikers en essentiële oliën.

Haverproducten worden in verschillende diëten gebruikt. Bij het koken in het water, vormt haver een slijmerige massa, die niet irriteert de maagwand en veroorzaakt geen samentrekkingen van de wanden bij een minimum stroom van maagsappen en enzymen.

De afkooksels van de haver hebben een beschermende eigenschap voor de maag en wordt goed verteert. Het afkooksel van de haver is zeer nuttig bij ziekten van de maag, pancreatitis, colitis en is zeer effectief om te elimineren en afvoeren van lood en andere giftige stoffen uit het lichaam, en daarom wordt sterk aanbevolen om het lichaam te ontgiften en te versterken.

Haver is de perfecte remedie tegen tuberculose. De geneeskrachtige eigenschappen zijn toegeschreven aan een hoog gehalte van silicium, dankzij dit is de haver een echte kampioen van aardse flora.

Silicium is de basis van het longweefsel en is schadelijk voor de Koch bacil, dankzij silicium verliest de Koch bacil schadelijke eigenschappen. Een regelmatig dieet van havermout geeft een goede ondersteuning in de strijd tegen verschillende longziekten en longinfecties.

Voor de kinderen jonger dan twee jaar, zijn de preparaten van geneeskrachtige kruiden niet aangeraden, daarom een slijmerige bouillon van haver kan perfect helpen bij de behandeling van gastro-intestinale problemen, diarree, winderigheid en gerommel in de buik. Bij slechte verdraagbaarheid van volle melk kan de melk verdund worden met de helft of een derde van havermout bouillon.

Patiënten met diabetes, vooral wanneer complicaties zijn door acidose en een hoog gehalte van cholesterol in het bloed, een dieet van havermout is van groot belang.

Het afkooksel van volkoren haver heeft een vochtafdrijvend effect. Te bereiden als volgt: Kook een kopje haver in 4 koppen water gedurende een uur, zeef het vervolgens en voeg toe 4 eetlepels honing. Drink 1/2 kopje 2-3 keer per dag bij nierziekten en prostaataandoeningen.

Haver afkooksel is zeer effectief bij verkoudheid dat gepaard gaat met langdurig hoesten: Kook 2 koppen geplette volkoren haver in 1,5 liter halfvolle melk op een laag vuur gedurende 40 minuten, zeef het vervolgens, neem 1/2 kopje ‘s morgens en ‘s avonds half uur voor de maaltijd.

Heel nuttig is het afkooksel van haver na een hartinfarct en in de eerste stadie van hypertensie: Kook 1 kopje haver in een liter water tot de helft van het volume overblijft, zeef het en drink 1/2 kopje per dag per eetlepels, verspreid over de hele dag.

Infusie van haver heeft een krampstillend effect, vermindert de pijn van weeën en bij blaasontsteking, helpt bij allergieën, astma en urticaria.

Bij chronische leverziekte, in het bijzonder hepatitis C, als ondersteuning bij de behandeling, speelt haver een goede rol om het lichaam te ondersteunen en voorzien met levensbelangrijke stoffen. Te bereiden als volgt: Kook 2 koppen geplette haver met schil in 3 liter water gedurende 3 uur op een laag vuur, zeef het vervolgens, drink warm (gewenste temperatuur) 1 kopje per dag gedurende een maand. Voor elke gebruik wenselijk vers te bereiden.