Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloem (Calendula)

Calendula officinalis – een eenjarige plant van de familie Asteraceae. Afkomstig van Zuid-Europa. Halfstruiken, meerjarige of eenjarige kruiden met vertakkende steeltjes. Meer dan 20 soorten, voornamelijk in het Middellandse-Zeegebied, maar ook in Centraal-Europa.

De plant groeit aan de zee, in de struiken, op de rotsen. Het is al lang gekweekt als sierplant, er zijn veel soorten gekend van deze plant, meestal geel en oranje, alle tinten.

Goudsbloem wordt gebruikt als medicijn. Het wordt gebruikt als een tinctuur en spoeling bij de ontstoken mond en keelholte. Als zalven voor de behandeling van steenpuisten, wonden, zweren.

Goudsbloem wordt gebruikt als een kleurstof, ook als smaakmaker voor soepen en sauzen. Bloemblaadjes afscheiden en drogen in de schaduw. Bewaar ze in een droge geventileerde en donkere ruimte of in een gesloten pot.

Geneeskrachtige eigenschappen van calendula. De plant heeft een sterk uitgesproken bactericide werking tegen bepaalde pathogenen, met name stafylokokken en streptokokken.

Van calendula worden bereid tinctuur en zalven. De plant wordt gebruikt bij de brandwonden, langdurige genezing van wonden en fistels, als mond en keelspoeling bij stomatitis en angina pectoris.

Calendula wordt aanbevolen bij hart en vaatziekten vergezeld van ritmestoornissen, ook voor de lever en galwegen, bij maagzweer en duodentale ulcera, gastritis, hoge bloeddruk, menopauze.

In de volksgeneeskunde wordt calendula-extract gebruikt bij de behandeling van de lever en galblaas, milt, maagkrampen, blaasstenen, hoesten, hoge bloeddruk, hart-neurose, klierziekte, rachitis.

Uitwendig bij erosies en scheuren in de anale regio.

Goudsbloem wordt toegevoegd in kaas voor de smaak en als kleurstoffen, in Groot Brittanie en de VS goudsbloem wordt toegevoegd in de soepen, salades en andere schotels. Bloemen sieren feestelijke maaltijden.

Goudsbloem is onderdeel van kruidenthee. Calendula tinctuur helpt bij hoofdpijn, verbetert nachtrust, verhoogt de efficiëntie. Wordt toegepast bij hypertensie (gedurende 3 weken of langer), gastro-intestinale stoornissen, zweren, bij rachitis, kanker, slapeloosheid, hartritmestoornissen, bij kortademigheid, om de algemene gezondheid te versterken.

Calendula tinctuur kan snel elimineren ontsteking, versnelt weefselregeneratie en wondgenezing, helpt bij sarcoom.

Uitwendig wordt toegepast als spoeling van wonden, zweren, brandwonden, acne, schrammen, snijwonden. Geeft goede resultaten tegen de ziekten van de mond, keel (gorgelen), verdund met water.

Bij de oogziekten (gerst, blefaritis, conjunctivitis) oogbad. Ervoor wordt de tinctuur verdund met water 1:10.

Maak kompressen e.z.v.