Zomereik (Quércus róbur)

Zomereik (Quércus róbur)

Zomereik (Quércus róbur)

De zomereik is een zeer lang levende, bladverliezende boom en groeit niet hoger dan 50 meter. De Nederlandse en Belgische eiken komen oorspronkelijk uit Zuid-Spanje en Zuid-Italië. De vruchten, jonge bast van stammen, takken, evenals eikenbladeren worden gebruikt voor therapeutische doeleinden. Eikenschors bevat hars, suiker, zuren en pectine.

De vruchten bevatten tannines, vette olie, suiker, zetmeel, eiwit-achtige stoffen. De bladeren bevatten kleurstoffen, tannines en pentosanen.

Bereidingen van eikenschors worden gebruikt als een ontstekingswerend, samentrekkend en wondgenezend. Eikenschors een deel van het kruidenmengsel wordt gebruikt voor de behandeling van darmen, milt, bij gastritis, colitis, leveraandoeningen, maagbloedingen.

Zomereik is zeer aan te bevelen aan mensen met lichamelijke en geestelijke oververmoeidheid. De bereidingen op basis van zomereik, geven zelfvertrouwen en vitaliteit voor de hele dag. Zomereik heeft een goed effect op het hart en vaatstelsel en het zenuwstelsel.

Zwangere vrouwen kunnen de bereidingen van zomereik gebruiken slechts in kleine dosissen en enkel na overleg met een arts, de bereidingen kunnen helpen dragen en bevallen van een gezonde baby.

De vruchten van de zomereik worden gebruikt voor de bereiding van een infusie in rode wijn, deze infusie wordt gebruikt in de vorm van warme kompres bij hernia. Het afkooksel van de vruchten is effectief tegen huiduitslag, zweetvoeten en brandwonden.

Het afkooksel van eikenschors: Helpt in het geval van vergiftiging met diverse planten. Bereiding: Schenk over 20 gram gedroogde en gemalen eikenschors 200 ml kokend water en kook dit op een klein vuur gedurende 30 minuten, zeef het vervolgens en breng het afkooksel tot oorspronkelijke volume van 200 ml met gekookt water. Neem 2 eetlepels van dit afkooksel 3 maal per dag in het geval van vergiftiging met giftige planten.

Infusie van de vruchten van de zomereik: Schenk over 1 theelepel gemalen en gedroogde vruchten 200 ml gekookt water, laat dit trekken gedurende 30 minuten, zeef het vervolgens. Neem driemaal daags 100 ml tegen diarree en bij enterocolitis.

Dezelfde infusie maar met twee eetlepels vruchten wordt gebruikt in de vorm van vaginale douche bij baarmoederverzakking, cervicale erosie, vulvovaginitis.

Infusie bij tuberculose: Geschilde vruchten van de zomereik worden geroosterd in de oven tot ze rood kleuren en vervolgens worden ze gemalen. Schenk over 3 theelepels geroosterde gemalen vruchten 300 ml kokend water. Men kan de infusie zoeten met honing naar eigen smaak. Neem 1 eetlepel voor het eten.

Zomereik vruchten bij diabetes (suikerziekte): Verse, rijpe vruchten worden gedroogd en vermalen tot poeder. Neem 1 theelepel van dit poeder met een kopje thee drie keer per dag voor de maaltijd. Behandeling duurt 1 maand, neem dan een pauze van 30 dagen, en herhaal de behandeling.

Het sap tegen bloedarmoede en bij zenuwziekten. Knijp het sap van verse, gemalenen vruchten. Neem 2 eetlepels sap verdund met twee eetlepels honing vier keer per dag voor de maaltijd.

De olie uit de vrucht van de eik: Schenk over 200 g verse, rijpe en gemalen vruchten van de zomereik zuivere plantaardige olie zodat deze volledig bedekt gemalen eikels. Laat dit 40 dagen trekken op een donkere plaats, roer het regelmatig. Na 40 dagen zeef het. De olie wordt uitwendig gebruikt om de doorligwonden te behandelen.

Waarschuwing: Langdurige gebruik van het afkooksel van eikenschors in de vorm van mondspoeling leidt tot verslechtering van de reukzin. Tijdens zwangerschap – alleen onder medisch toezicht en slechts in kleine dosissen te gebruiken.

Contra-indicaties voor het gebruik van eiken: Kinderen mogen absoluut geen gebruik maken van de bereidingen van zomereik. Afkooksel van eikenschors is gecontraïndiceerd bij aambeien en constipatie. Grote dosis van de infusie van eikenschors leidt tot braken, dus moet men zich strikt aan de dosering houden. Vermijd langdurige gebruik van het afkooksel van eikenschors aangezien dit kan leiden tot gastro – intestinale aandoeningen.