Tagarchief: Coriandrum sativum

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander is een plant uit de schermbloemenfamilie Apiaceae. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. De naam koriander is afgeleid van Oud Grieks κόρις, wat betekent – wantsen, omdat onrijpe koriander heeft een sterke wantsen geur.

Niettemin bij het einde van het drogen, decyl aldehyde (de inhoud tot 60-80% in de etherische olie van groene plantendelen), die de geur van wantsen geeft, bijna volledig verdwijnt.

De vruchten afhankelijk van de soort en oorsprong bevatten 0,2-1,6 % etherische olie, 16-28 % vette olie, een kleine hoeveelheid alkaloïden, pectine, zetmeel, eiwit stoffen (11-17 %), steroïdeverbinding koriandrol, sterolen, ascorbinezuur zuur, tannine, organische zuren, suikers (fructose, glucose, sucrose), rutine en andere polyfenolen.

De bladeren bevatten ascorbinezuur (0,14 %), caroteen (0.010 %), rutine (tot 0.145 %).

De belangrijkste inhoudsstoffen van de essentiële olie – linalool (60-80 %) en geraniol (tot 5 %), de inhoud ervan is afhankelijk van de groeiomstandigheden, soort, rijping. Naarmate de rijping hoeveelheid essentiële olie wordt verminderd, maar verhoogt de inhoud van linalool.

Etherische olie van rijpe vruchten – een kleurloze vloeistof met een zeer scherpe geur van koriander en bittere smaak, maar in kleine dosis of als het goed verdund is, heeft de olie een aangenaame en delicaate aroma en smaak.

Tweede waardevolle product dat wordt verkregen uit de vrucht van koriander is de vette olie. De vruchten bevatten 18-20 % vette olie.

Voor medische doeleinden en als specerij werd veel gebruikt in het oude Egypte en was van grote rituele betekenis in de begrafenisrituelen en offers, zoals blijkt uit de beelden die worden gevonden door archeologen. De plant werd toegepast in de geneeskunde van het oude Egypte. In China, de plant is bekend in de IV eeuw.

Uit de vruchten wordt gewonnen essentiële olie, die wordt gebruikt voor de synthese van linalylacetaat, citral en andere reukstoffen die worden gebruikt in de cosmetica om de parfumgeur te maken van lelie, viooltje, rozen, citroen en andere.

De essentiële oliën worden gebruikt in de zeepziederij in de textielindustrie.

Koriander is een waardevolle middel tegen scheurbuik. De afval van korianderzaad dat verkregen is na de destillatie van de etherische olie van de vruchten en het scheiden van de vette oliën is een waardevol voedingsmiddel voor runderen, varkens, konijnen en pluimvee.

Als medicinale grondstof worden gebruikt de vruchten van koriander, als deel van de kruidenmengelingen voor de maag en als gal afdrijvend.

Er is een aanbeveling om de vruchten van koriander te gebruiken als een antiseptisch en pijnstillend middel bij gastritis, maagzweren en darmzweren. Linalool geïsoleerd uit de etherische olie is een deel van antibacteriële druppels bij catarre van de bovenste luchtwegen.

De essentiële olie van koriander is een grondstof voor de synthese van aldehyde citral dat gebruikt wordt in oogheelkundige praktijk bij keratitis, conjunctivitis, glaucoom, alsmede voor de behandeling van pijnlijke, gebarste tepels van moeders die borstvoeding geven.

In de volksgeneeskunde, vruchten van koriander worden gebruikt bij ziekten van het maagdarmkanaal, en als anthelminthicum, als infusie om de eetlust te verbeteren, als een pijnstiller, bij hoest en verkoudheid.

De vruchten van koriander in de vorm van poeder of tinctuur worden gebruikt als windafdrijvend.