Rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea)

Rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea)

Rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea)

De rode bosbes of vossenbes is een plant uit de familie (Ericaceae). De struik wordt tussen de 10 en 40 cm groot en heeft een compacte rechtopstaande vorm. De ovale bladeren zijn afwisselend geplaatst en tweedelig gerangschikt, donkergroen en leerachtig. Aan het einde van de groeischeuten hangen de trossen met witte, soms rossige, klokvormige bloemen.

De bloemtrossen bestaan uit vier bloemen. Eind augustus, begin september rijpen de bessen in vijf tot zes weken via wit naar helderrood. De plant is groenblijvend. Omdat de rode bosbes vorstbestendig is (temperaturen tot -22°C worden verdragen), komt de soort overal op het noordelijk halfrond voor, van de nordelijke gematigde klimaatszone tot in het bereik van de Noordpoolcirkel.

De vruchten bevatten vele gezonden stoffen zoals vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3 en bètacaroteen. Ook bevatten de vruchten mineralen als kalium, calcium, magnesium en fosfaat.

De bladeren bevatten verschillende stoffen met geneeskrachtige werking, bijvoorbeeld anthocyaan, dat nier- en blaasinfecties kan helpen voorkomen omdat bacteriën zich niet aan de slijmvliezen kunnen hechten.

De preparaten van rode bosbes zijn urine- en galafdrijvend, antiseptisch en samentrekkend bij nier- en blaasaandoeningen, bij cystitis, gastro-enteritis, bij bedorven diarree, winderigheid en chronische constipatie.

Rode bosbes is zeer effectief bij behandeling van reumatoïde osteochondrosis, niet-specifieke infectieuze artritis.

Inhalatie van een afkooksel van rode bosbesbladeren wordt gebruikt bij behandeling van chronische longontsteking, bronchiëctasie en bronchitis.

Rode bosbesbladeren hebben anti-inflammatoire, samentrekkende en desihfecterende eigenschappen en worden gebruikt bij haaruitval, roos, jeukende hoofdhuid, alsook bij irritatie en ontsteking van de huid.

Bereidingen van de rode bosbesbladeren bevorderen galafscheiding.

Afkooksel en infusie van rode bosbes worden gebruikt bij cystitis, urolithiasis, pyelonefritis, prostaataandoeningen en gonorroe als een urineafdrijvend, antiseptisch.

Rode bosbes herstelt stikstofmetabolisme.

Het afkooksel en infusie van rode bosbesbladeren worden gebruikt bij nieraandoeningen en oedeem gedurende de zwangerschap, bij diabetes tijdens de zwangerschap en als hulpmiddel bij pyelonefritis tijdens de zwangerschap alsook na de bevalling.

Bereid het afkooksel van rode bosbesbladeren als volgt; schenk 200 ml kokend water over 6 g (2 eetlepels) dek het af en laat dit gedurende 45 minuten trekken, vervolgens zeef het. Neem 1/2 – 1/3 kopje 2 – 3 keer per dag.