6 manieren waarop je werk je ziek maakt

Werk

6 manieren waarop je werk je ziek maakt en wat er aan te doen. In ons leven werken we gemiddeld in totaal 90.000 uur. Zorg er daarom voor dat je jezelf in al die uren niet te ziek maakt. Hier zijn de zes meest voorkomende manieren op waarop je werk je ziek kan maken en wat je er aan kan doen.

Je bureau veroorzaakt rugpijn

De meesten onder ons denken weinig na bij de manier waarop we zitten en werken. Rugpijn is een gigantisch probleem aan het worden, terwijl het nochtans vaak vermeden kan worden. Hou je gewrichten zoveel mogelijk in een hoek van 90 graden. Houd je voeten plat op de vloer, zit rechtop en verplaats je computerscherm zodat je er recht naartoe kijkt. Beweeg regelmatig.

Je raakt gedeprimeerd door je dagelijkse routine

Mensen die elke dag hetzelfde doen en nooit worden uitgedaagd of nieuwe dingen leren, raken niet zelden depressief. Depressie is geen teken van zwakheid, noch is het fataal. Depressie is vaak booscheid uit onmacht naar binnen gekeerd. Wat zeker niet helpt is pillen slikken en een jaar thuis zitten. Het allerbelangrijkste is er iets aan doen!

Je baas of je deadlines zorgen voor stress

Stress leidt tot cardiovasculaire problemen, inclusief hoge bloeddruk en hartaanvallen. Werk is veruit de grootste bron van stress. Yoga, meditatie of een goede boek kunnen hulp bieden, maar voor sommigen doet een reep chocolade, een gesprek met mama of een uurtje reality-tv evenzeer wonderen.

Een doorsnee bureau herbergt meer bacteriën dan de bedrijfstoiletten

Ziektekiemen kunnen uren overleven op je bureau en een collega met een verkoudheid strooit tal van bacteriën rond. De verontreiniging van de computer-omgeving moet gezocht worden in het feit dat vele werknemers aan hun bureau eten. Omdat het bureaublad bovendien niet zo dikwijls gereinigd wordt als eettafels, vormt het een perfecte cafétaria voor micro-organismen. Om dit te vermijden dient iedereen meermaals daags zijn handen te wassen en regelmatig zijn bureau schoon te maken.

Je smartphone/laptop zorgt voor slapeloosheid

De meeste mensen gebruiken een uur voor het slapengaan nog een of ander elektronisch gadget. Je denkt misschien dat je daarmee productiever overkomt bij je baas, maar het blauwe licht houdt je wakker, wat tot slapeloosheid en een slechtere jobprestatie leidt.

Je computerscherm doet pijn aan je ogen

Als je naar een scherm kijkt, knipper je minder vaak met je ogen. Het gevolg is droge ogen en hoofdpijn. De oplossing is regelmatig een pauze inlassen. De 20/20/20 regel is een goede vuistregel: kijk elke twintig minuten twintig seconden lang twintig voet (6 meter) ver weg van je scherm!