Van bionische knie tot myo-elektrische hand

Bionische, myo-elektrische hand

De passieve prothesen van vroeger zijn slim geworden. Het zijn nu computergestuurde en binnenkort zelfs hersengestuurde technologische hoogstandjes, die ontbrekende menselijke ledematen, botten en gewrichten alsmaar beter kunnen vervangen.

Bionische prothesen proberen zo goed mogelijk de natuurlijke functie van de knie na te bootsen. Enkel voorbeelden:

· Bionische microprocessorgestuurde knie, biedt meer stabiliteit, ruimere bewegingsmogelijkheden en vraagt minder inspanning om te bewegen.

· Elektronisch gestuurde elleboog, die kan buigen, plooien en draaien waarbij een arm wordt aangestuurd door getransplanteerde zenuwen.

· Myo-elektrische hand, waarbij elektroden spiersignalen opvangen en die doorgeven aan een motortje dat een ledemaat doet bewegen.

Relatief duur

Bionische ledematen zijn duur en worden in het algemeen niet terugbetaald. Een gesofisticeerde multifunctionele hand kost al gauw tussen 25.000 en 30.000 €. Voor computergestuurd prothesen aangestuurd door getransplanteerde zenuwen kan de prijs oplopen tot al snel 100.000 euro.

Gelukkig heeft niet iedereen de duurste prothese nodig. We zoeken altijd de meest geschikte voor elke situatie. Ook aan terugbetaling door het RIZIV wordt gewerkt.

Nieuwe kans

Een prothese is vaak het begin van een nieuw leven. Na een rouwproces als gevolg van hun amputatie, geeft een prothese een kans om opnieuw te kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven; liefst ook met opnieuw gaan werken en productief worden.

Toekomst: prothesen met gevoel?

In de toekomst zal het brein via sensoren op de vingertoppen van een bionische hand een gevoel kunnen waarnemen. In Zwitserland wordt dit jaar een ingreep waarbij een bionische hand via een aantal elektroden rechtstreeks op het zenuwstelsel van een patiënt zal worden aangesloten.

Lees het volledige artikel in UZ-magazine ‘De bionische mens: toekomstmuziek?’ (pdf)