Valeriaan (Valeriana officinalis)

Valeriaan (Valeriana officinalis)

Valeriaan (Valeriana officinalis)

Echte valeriaan is een kruidachtige plant uit de familie (Caprifoliaceae). Valeriaan is een bekende plant binnen de fytotherapie. Extracten van deze plant kunnen effectief zijn bij slapeloosheid. Hoewel veel mensen de geur van valeriaan onaangenaam vinden, werd het in de 16de eeuw gebruikt als parfum en geurstof voor de was.

Valeriaan heeft op katten een onweerstaanbare en sterk prikkelende werking. Omdat katten zo dol zijn op de geur, heeft de plant alternatieve naam “kattenkruid”, niet te verwarren met wild kattenkruid.

Er zijn meer dan 100 soorten valeriaan, groeit vooral in Zuid en Noord-Amerika, Europa en Azië. De familie van 13 geslachten en 400 soorten voornamelijk verspreid in de gematigde klimaatzones van Amerika, Eurazië en Afrika.

Valeriaan officinalis wordt gebruikt bij nervositeit, slapeloosheid, neurasthenie, hysterie, stoornissen van seksuele functie, de beginfase van hypertensie, slokdarm spasmen. De plant wordt gebruikt in combinatie met andere kruiden bij de aandoeningen van de lever, galwegen, adenoom en prostatitis.

Valeriaan is een meerjarige struik met korte wortelstok en talrijke lange wortels. De plant kan tot 90 cm hoogte bereiken. Bloeit van februari tot mei.

De wortels en wortelstokken van valeriaan bevatten etherische olie, valeriaanzuur en isovaleriaanzuur, alkaloïden, barneol, terpenol, verschillende organische zuren als mierenzuur, boterzuur, azijnzuur en andere.

Medicinale delen van de plant zijn wortelstok met wortels. De wortels bevatten vitaminen en sporenelementen selenium en ijzer. Valeriaan bevat een essentiële olie ( borneol, bornilizovalerianat, kamfeen, pineen), valerin, hatinin, looistoffen, saponinen, suiker, valepotriates (valtrat, atsetoksivaltrat).

Valeriaan vermindert de gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel, verbetert coronaire circulatie, verbetert de galafscheiding en verbetert de activiteit van de klieren van het maagdarmkanaal, heeft krampstillende en hypotensieve effect.

In de oude tijd valeriaan werd gebruikt als een afrodisiacum. De koningin Cleopatra verspreide zacht geurende valeriaan rond haar luxe bed voor haar liefdesaffaires. De naam van de plant is afkomstig van de Romeinse Valent – wat betekend sterk, gezond.

Neem valeriaan tinctuur 15-25 druppels 3 keer per dag bij nerveuze opwinding, neurasthenie, hysterie, menopauzale stoornissen, slapeloosheid, hoofdpijn, neurose van het cardiovasculaire systeem, vegetatieve neurose, neurodermitis, voor de behandeling en preventie van verschillende vormen van angina, bij hypertrofie, hyperthyreoïdie van de schildklier (ziekte van Graves), spastische aandoeningen van de maag, darmen, gal en urinewegen.

Neem poeder van de wortels van valeriaan 1-2 gram 3-4 keer per dag voor een algemene verbetering en rustgevende remedie bij migraine, roodvonk, longontsteking en andere ziekten.

Bij het gebruik van valeriaan langer dan 1,5 maanden pauzeer ermee 3-4 weken.

Valeriaan kan dienen als toevoeging bij het baden. Een bad nemen met het afkooksel van valeriaan is aanbevolen bij de hartaandoeningen, epileptische aanvallen, als kalmerend voor het zenuwstelsel, bij nerveuze slapeloosheid, zwakte van het hart en de zenuwen, uitstekende resultaten bij zware verdriet als kalmerend, bij astma, kolieken en flatulentie.

Deze baden verlagen arteriële bloeddruk en reguleren hartactiviteit. Voor een volle bad is genoeg 500 ml valeriaan infusie.

Contra-indicaties: mag niet langer als 1,5 tot 2 maanden gebruiken wegens mogelijke onregelmatigheden in de slokdarm, hoofdpijn, angst, constipatie.