Mannetjesereprijs (Veronica officinalis)

Mannetjesereprijs (Veronica officinalis)

Mannetjesereprijs (Veronica officinalis)

Toen de Romeinen indertijd het land van de Germanen bezetten, leerden zij bij de bevolking een geneeskruid kennen, dat ereprijs heette en door de Germanen zeer hoog geschat werd. Het bleek “een basisgeneesmiddel” te zijn voor alle ziektes. Het wordt in de volksmond nu nog “voor alles goed” genoemd.

Ook de Romeinen zouden overtuigd zijn geweest van zijn grote geneeskracht, want als zij een kennis of vriend een bijzonder kompliment wilden maken dan zeiden zij: hij heeft net zoveel goede hoedanigheden als het hooggeprezen mannetjesereprijs.

Mannetjesereprijs groeit op droge gronden, in bossen, op ontboste gebieden, bij heggen, kreupelhout, sloten en bosranden. Het heeft een behaarde kruipende stengel, met kleine gezaagde, zilverig schitterende bladeren, waaruit hoogopschietende, helblauwe tot violette bloemenaren voortkomen. De bladeren vallen er vlug af als men er aan komt, daarom heet het hier en daar ook: “stap op en ga weg”. Mannetjesereprijs bloeit van mei tot augustus.

De bloemen van deze plant worden gebruikt, de effectiefste zijn die planten die aan een bosrand of onder eiken groeien. Deze plant, die ons sinds oeroude tijden bekend is, is een welkome steun bij de bloedzuiverende thee en helpt samen met verse scheuten van brandnetel om chronische eczemen te genezen.

Tegen hinderiijke jeuk bij oudere mensen kan men ereprijs zeer aanbevelen. Zwakke en gevoelige personen gebruiken het als een maagmiddel dat zacht werkt en dat ook de spijsvertering bevordert.

Maagverslijming en darmstoornissen worden er eveneens door verholpen. Heel bijzonder is dat ereprijs tegen zenuwachtigheid, ontstaan uit geestelijke overspanning geweldig goede resultaten heeft. Een kop voor het slapengaan, verricht door zijn kalmerende werking echte wonderen. Het maakt de geest helder en verdrijft duizeligheid. Als men het mengt met selderwortel verdwijnt zenuwzwakte en zwaarmoedigheid. Zelfs bij geelzucht en niergruis, reuma en jichtpijn werkt ereprijs voortreffelijk!

Bij een nog van vroeger overgebleven, droge bronchitis heeft ereprijs eveneens echte wonderen bewerkt. Als borstthee gebruikt men een mengsel van longkruid, hoefblad, smalle weegbree en ereprijs, in gelijke hoeveelheden vermengd. Met honing kan men de thee iets zoeter maken, of men giet er kokend water op waarin kandijsuiker opgelost werd.

Bij geelzucht, lever- en miltziektes wordt volgend mengsel aangeraden: 50 gr paardenbloem (wortel), 25 gr wilde cichorei (bloemen), 25 gr onze-lieve-vrouwebedstro en 50 gr ereprijs. Deze kruiden goed mengen. Twee koppen drinken (1 overvolle theelepel kruiden op 250 ml water).

Uit de bloeiende plant kan men ook een sap krijgen, dat bij chronische eczemen aan te bevelen is. Daarvan neemt men twee- tot driemaal per dag een volle eetlepel.

Daar mannetjesereprijs in oude kruidenboeken, ook als wondkruid geprezen wordt is ook goed voor ontstoken en moeilijk genezende wonden, in het bijzonder bij scheenbeenwonden. Die wonden worden eerst met de thee besprenkeld, daama komt er de hele nacht een omslag om, die in vers getrokken thee is gedrenkt en wordt alles ingewikkeld.

Reuma en jichtlijders zouden eens de krachtig ereprijstinktuur moeten proberen die zij eventueel zelf maken kunnen. Met deze tinktuur wrijft men de zieke ledematen in en neemt men driemaal per dag telkens 15 druppels in, met wat water of thee.

Drink in ieder geval elk jaar een tijdlang thee van versgeplukt ereprijs! Het vermindert niet alleen aderverkalking maar voorkomt het en geeft aan het lichaam nieuwe lenigheid door zijn bloedzuiverende werking.

Thee: 1 overvolle theelepel kruid op 250 ml water, alleen opgieten, kort laten trekken.

Sap: De verse bloemen worden gewassen en in vochtige toestand in de vruchtenpers geperst, het sap wordt in kleine flesjes gedaan en in de koelkast bewaard.

Tinctuur: Twee volle handen bloeiend, fijngesneden kruid met 1 liter 38% tot 40% graanjenever aanzetten en deze in de zon of op een warme plaats 14 dagen laten trekken.

Mengthee: 1 overvolle theelepel per 250 ml water, alleen opgieten, kort laten trekken.